PRVO TROMJESEČJE

PBZ-u i Zagrebačkoj banci uzletjela dobit

29.04.2016 u 15:15

Bionic
Reading

Nakon prošlogodišnjih gubitaka pretrpljenih zbog konverzije kredita u 'švicarcima', najveće hrvatske banke u prvom tromjesečju bilježe pozivne rezultate. Zagrebačka banka ostvarila je rast dobiti prije oporezivanja za 103 posto, a Privredna banka Zagreb za 46 posto

Zagrebačka banka (Zaba) u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvarila dobit nakon oporezivanja od 410 milijuna kuna, što je za 103 posto više nego u istom lanjskom razdoblju kada je iznosila 202 milijuna kuna, pokazuju nerevidirani poslovni rezultati objavljeni u petak.

Bančini poslovni prihodi u tom su razdoblju uvećani za 130 milijuna kuna ili 15,1 posto, na 990 milijuna kuna. Najvećim dijelom za njihov porast zaslužan je skok neto dobiti od trgovanja i ostalih prihoda na 96 milijuna kuna, dok je u istom lanjskom razdoblju Zaba imala gubitak po toj osnovi od 33 milijuna kuna.

Neto prihod od kamata iznosio je 673 milijuna kuna i bio je 8 milijuna ili 1,2 posto manji u odnosu na isto razdoblje prošle godine, pod utjecajem nižeg volumena kredita i smanjenja troškova financiranja.

Ukupni troškovi poslovanja, pak, iznosili su 462 milijuna kuna ili 13,2 posto više nego u prvom tromjesečju lani. Njihovo povećanje rezultat još jednog povećanja regulatornog troška vezanog za doprinos Sanacijskom fondu, navodi se u izvješću.

'U kompleksnom operativnom okruženju Banka je ostvarila solidan poslovni rezultat. Zadržala je stabilne poslovne prihode, odgovornim pristupom upravljanju rizicima smanjena je razina neprihodujućih kredita, uz istovremeno povećanje visine rezervacija u odnosu na neprihodujuće kredite na 56,4 posto', ocjenjuje se u izvješću.

Imovina Banke na kraju prvog tromjesečja iznosi 101,41 milijardu kuna te je u odnosu na kraj prethodne godine smanjena za 4,58 milijardi kuna ili 4,3 posto, pod utjecajem smanjenja kreditne aktivnosti i optimiziranja izvora financiranja.

Neto krediti komitentima dosežu 67,06 milijardi kuna i manji su 3,7 posto, najvećim dijelom pod utjecajem konverzije kredita u švicarskim francima i smanjenja kreditne aktivnosti. U isto vrijeme vodeća pozicija i tržišni udio u kreditiranju ostao je stabilan.

'Banka je ostvarila porast kreditne aktivnosti u segmentu malih poduzeća i potrošačkog financiranja. Ukupni je volumen kredita smanjen pod utjecajem zakonske regulative vezane uz konverziju kredita u švicarskim francima i porasta kreditiranja od strane financijskih institucija sa sjedištem izvan Republike Hrvatske. U takvim uvjetima Banka je zadržala vodeći položaj bez smanjenja tržišnog udjela', kaže se u izvješću.
Depoziti komitenata predstavljaju primarni izvor financiranja i krajem razdoblja iznose 69,9 milijardi kuna, a u odnosu na kraj prethodne godine smanjeni su za 1,63 milijarde kuna.

Kapital i rezerve banke iznose 15,22 milijarde kuna i povećane su za 427 milijuna kuna, a stopa adekvatnosti kapitala porasla je na razinu od 25,6 posto, sa 24,7 posto zabilježenih na kraju prošle godine.

Na razini Grupe Zagrebačka banka ostvarila je u prvom tromjesečju dobit nakon oporezivanja u iznosu od 440 milijuna kuna, što je 57 posto više nego u istom razdoblju lani. Poslovne prihode uvećala je 13,7 posto, na 1,23 milijarde kuna.

Dobit PBZ-a 40 posto viša nego cijele prošle godine

Privredna banka Zagreb (PBZ) u prvom tromjesečju ove godine bilježi značajno, 46 postotno povećanje neto dobiti u odnosu na isto razdoblje prošle godine, pokazuju podaci iz nerevidiranog konsolidiranog financijskog izvješća objavljenog u petak.

PBZ je, naime, za prva tri mjeseca ove godine iskazala dobit nakon oporezivanja u iznosu od 266,8 milijuna kuna, što je za 46 posto više u odnosu na dobit iz istog razdoblja prošle godine.

Dapače, to je i gotovo 40 posto više od cjelokupne dobiti iskazane u prošloj godini, u kojoj je poslovanje PBZ-a bilo obilježeno troškovima nastalima uslijed konverzije kredita u 'švicarcima', a za koje je lani PBZ u okviru rezerviranja za rizike i troškove izdvojio ukupno 1,31 milijardu kuna.

U prva tri ovogodišnja mjeseca PBZ bilježi rast neto kamatnog prihoda za 5,8 posto, na 566,4 milijuna kuna, a u izvješću se navodi kako je i u ovom razdoblju na kamatne rezultate utjecao trend smanjivanja prosječnih aktivnih i pasivnih kamata.

Neto prihod od provizija i naknada ostvaren je u iznosu od 151,3 milijuna kuna, što je 9,4 posto više nego lani, 'što čini stabilni doprinos nekamatnih prihoda u ukupnom rezultatu banke', stoji u izvješću.

Podaci za PBZ Grupu, koju uz matičnu banku čine i PBZ Card, PBZ stambena štedionica, PBZ Leasing i PBZ Nekretnine, pokazuju da je grupa u prvom kvartalu ostvarila dobit nakon oporezivanja u iznosu od 340,3 milijuna kuna, a to je 35,6 posto više od dobiti ostvarene u istom razdoblju lani.

Na razini grupe neto kamatni prihod je rastrao za 2,6 posto, na 635,9 milijuna kuna, a neto prihod od provizija i naknada za 8 posto, na 287 milijuna kuna.