ČEŠKO-SLOVAČKI J&T

Tko su financijaši koji su kupili Novi list?

01.04.2016 u 07:04

Bionic
Reading

Češko-slovački financijski konglomerat J&T pobijedio je Telegram grupu u vlasništvu obitelji Pavić u utrci za riječki Novi list. Predsjednik Uprave Telegrama Saša Milinović iskreno je priznao kako je u licitaciji J&T bio jednostavno prejak. Ništa čudno kad se uzme u obzir to da taj fond, začet u Slovačkoj, upravlja imovinom od čak 9,4 milijarde eura (70,5 milijardi kuna)

J&T je dobio ime po prvim slovima prezimena svojih osnivača, Slovaka Ivana Jakaboviča i Patrika Tkača. Školske kolege tvrtku su osnovali kao 20-godišnjaci 1994. u Bratislavi.

U slovačkim i češkim medijima može se pronaći priča kako im je prvi zajednički poslovni poduhvat bila prodaja sokova za vrijeme posjeta pape Ivana Pavla II Slovačkoj 1990. Navodno je bilo prehladno, vjernici nisu bili toliko žedni te su mlađahni biznismeni ostali kratkih rukava.

Nakon neuspjeha u 'industriji sokova' Jakabovič i Tkača su se okrenuli mnogo lukrativnijem poslu – trgovanju dionicama. Tad je u Slovačkoj bilo vrijeme kuponske privatizacije. Velika prednost za ambiciozni dvojac bila je činjenica da je otac Patrika Tkača, Josef Tkač, tad bio na čelu državne Investicijsko-razvojne banke

J&T Bank u igri s MOL-om

Lani su se slovenski mediji raspisali o tome da iza J&T Banke i britanske tvrtke RP Capital UK, koje su na slobodnom tržištu kupile 12,8 posto dionica državnog Petrola, stoji mađarski MOL. Slovenci su tad povukli paralelu s hrvatskim slučajem. Prije više godina iste tvrtke su imale sličnu operaciju kupovanja dionica Ine u korist MOL-a.

'Realnost je da nam je njegovo ime bilo od velike pomoći', priznao je Ivan Jakabovič prije nekoliko godina u intervjuu za slovački tjednik Trend.

Zločestiji će dodati kako je Josef Tkač bio presudan sa svojim političkim i financijskim vezama za uspjeh J&T-a. On je danas na čelu grupacije dok su mu sin i Jakabovič zamjenici.

Trenutno J&T upravlja s više od 40 kompanija širom svijeta. Konglomerat je podijeljen na dva dijela. Holding J&T Finance Group sa sjedištem u Pragu upravlja bankarskim operacijama u Češkoj, Slovačkoj, Rusiji i na Barbadosu, a od 2014. u njihovom vlasništvu je i varaždinska Vaba banka.

Na Cipru je sjedište J&T Private Equity Groupa, zaduženog za upravljanje brojnim investicijama u sektore energetike i industrije, nekretnina, ICT, turizam, sport i medije.

Najveći pojedinačni vlasnik investicijske grupe je Patrik Tkač s udjelom od 19,9 posto, a još sedam dioničara drži po 9,9 posto. Među njima je jedna od najvećih kineskih privatnih kompanija, CEFC China Energy, koja je nedavno najavila namjeru da poveća svoj udjel na 30 posto.

Pod upravom J&T Private Equity Groupa je i češko-slovačka medijska kompanija JOJ Media House, koja bi trebala formalno preuzeti Novi list. U 2014. ta je tvrtka ostvarila 142 milijuna eura prihoda uz gubitak od 8,3 milijuna eura.

Izgleda kako je češko-slovačkom konglomeratu Hrvatska sve zanimljivija. U šoping košaricu su zasad stavili Vaba banku i Novi list. U oba slučaja riječ je riskantnim ulaganjima koja traže velika financijska sredstva da bi ih se pretvorilo u profitabilne tvrtke. Dosad su u varaždinsku banku uložili oko 200 milijuna kuna.

J&T je želio preuzeti i Centar banku, ali se nisu uspjeli dogovoriti s Dragutinom Biondićem, nakon čega je banka završila u stečaju.

Prošle godine 'Čehoslovaci' su pokazali interes za snažniji ulaz u rovinjsku Adris grupu, u čemu su imali potporu drugog najvećeg dioničara Adrisa, Plinija Cuccurina. Međutim najveći pojedinačni vlasnik rovinjske kompanije Ante Vlahović to je shvatio kao neprijateljsko preuzimanje te je osujetio njihove planove.