SEDAM KUNA PO DIONICI

Izračunali smo: Tko će najviše zaraditi od Podravkine dividende

25.03.2016 u 07:00

Bionic
Reading

Država i mirovinski fondovi bit će najveći dobitnici Podravkine odluke da prvi put nakon deset godina isplati dividendu. Podravka će iz dobiti od 157 milijuna kuna isplatiti sedam kuna dividende po dionici, a taj prijedlog Uprave još mora potvrditi Glavna skupština

Najveći je vlasnik koprivničke tvrtke država koja će od dividende zaraditi 12,66 milijuna kuna. Naime, u top 10 dioničara Podravke nalaze se tri državne institucije – Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO), Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) i Kapitalni fond.

Od spomenutih 12,66 milijuna kuna, najviše za otići na račun HZMO-a – 5,09 milijuna kuna. DUUDI će dobiti 4,7 milijuna kuna, a Kapitalni fond 2,8 milijuna kuna.

Osim države, dobar povrat na uloženo dobit će i obvezni mirovinski fondovi. Najveći pojedinačni vlasnik Podravke s 12,68 posto dionica je AZ mirovinski fond kojim upravlja Dinko Novoselec. Taj će fond od dividende zaraditi 6,3 milijuna kuna.

Drugi je najveći vlasnik je PBZ/CO mirovinski fond koji vodi Dubravko Štimac i koji će od dividende zaraditi 5,4 milijuna kuna.

Nešto više od 4,5 milijuna kuna od Podravkine dividende slit će se i na račun Erste plavog mirovinca, a 2,6 milijuna kuna pripast će i Raiffeisen mirovinskom fondu. Na kraju, treba reći da je Podravka vlasnik oko 2,5 posto svojih dionica što je jednako zaradi od 1,2 milijuna kuna.


'Sa zadovoljstvom želim istaknuti kako smo trenutačno u situaciji da nakon dugih 10 godina donosimo prijedlog odluke o isplati dividende. Unazad nekoliko godina provodili smo snažno restrukturiranje, dokapitalizirali smo kompaniju sa značajnim svježim kapitalom, započeli drugu fazu internacionalizacije i pokrenuli poslovanje na nekim novim tržištima, kada je riječ o akvizicijama iz lovine prešli u poziciju lovca te napravili pozitivne pomake na svim razinama poslovanja i financijskih pokazatelja', izjavio je prilikom objave vijesti o isplati dividende predsjednik Uprave Podravke Zvonimir Mršić.

Dobit Grupe Podravka za poslovnu 2015. iznosi 397,3 milijuna kuna što je četiri puta više nego godinu ranije, dok je Podravka d. d. u 2015. ostvarila neto dobit od 157 milijuna kuna. Rekordna neto dobit zahvaljuje se, među ostalim, i pozitivnom utjecaju kupnje slovenske tvrtke Žito te poreznom prihodu povezanom s dobivenim poticajima za izgradnju novih tvornica Belupa, navode iz Podravke.