DIO DOBITI

Uprava Janafa predlaže dividendu od 66,10 kuna po dionici

17.03.2016 u 18:01

Bionic
Reading

Uprava i Nadzorni odbor Jadranskog naftovoda (Janaf) predložit će glavnoj skupštini da se od 233,6 milijuna kuna prošlogodišnje neto dobiti najveći dio ostavi u zadržanoj dobiti, a 66,6 milijuna kuna isplati kao dividenda, objavljeno je u četvrtak iz Janafa

Uprava i Nadzorni odbor objavili su putem Zagrebačke burze da glavnoj skupštini predlažu odluku o raspodjeli dobiti za poslovnu 2015. godinu, a izdvajanje najvećeg dijela dobiti u zadržanu dobit obrazlažu potrebom osiguranja vlastitog novca za ulaganja u dugotrajnu materijalnu imovinu.

Dobit Janafa u prošloj je godini iznosila 233,6 milijuna kuna, a Uprava i Nadzorni odbor predlažu da se od toga 11,7 milijuna kuna izdvoji u zakonske pričuve, 155,3 milijuna kuna ostavi u zadržanoj dobiti, dok bi se 66,6 milijuna kuna isplatilo kao dividenda.

Dividenda bi tako iznosila 66,10 kuna po dionici, a tražbina za njenu isplatu dospjela bi 15. rujna. Pravo na dividendu imali bi dioničari upisani u registra Središnje klirinško depozitarnog društva 5. rujna.

Kako se navodi u prijedlogu, Janaf se već nekoliko godina nalazi u intenzivnom investicijskom ciklusu koji će se nastaviti i u idućim razdobljima.

"Planom za 2016. godinu predviđena su investicijska ulaganja u iznosu od 552,7 milijuna kuna", ističu iz Janafa.

Naglašavaju i da je, uz daljnju modernizaciju i održavanje naftovodnog i skladišnog sustava u cilju povećanja sigurnosti ljudi i opreme te zaštite okoliša, započet projekt dogradnje Terminala Omišalj čime se otvaraju nove poslovne mogućnosti za tvrtku.

Iz Janafa navode i kako ukupna vrijednost ugovorenih, a neizvršenih radova na kraju prošle godine iznosi 323,3 milijuna kuna, a vrijednost investicija u tijeku na zadnji dan prošle godine iznosi 338,6 milijuna kuna.

"Uvažavajući potrebu osiguranja vlastitih novčanih sredstava za ulaganje u dugotrajnu materijalnu imovinu društva, predloženo je da se 155,3 milijuna kuna rasporedi u zadržanu dobit, a 66,6 milijuna kuna da se rasporedi za isplatu dividende (66,10 kuna po dionici)", navodi se u odluci koju će Uprava i Nadzorni odbor predložiti glavnoj skupštini.

Janaf je danas objavio i revidirane konsolidirane i nekonsolidirane financijske izvještaje za prošlu godinu, u kojoj je ta tvrtka, kako se navodi, ostvarila nadprosječno dobre poslovne rezultate s porastom ukupnih prihoda od 52 posto u odnosu na 2014. godinu.

Bruto dobit Janafa u prošloj godini iznosi 292,2 milijuna kuna, što je porast od 147 posto u odnosu na godinu prije, dok je neto dobit porasla za 133 posto, na 233,6 milijuna kuna.

Ukupna ulaganja u investicije u petogodišnjem razdoblju iznosila su 1,04 milijarde kuna te je veliki dio planiranih investicija iz tog razdoblja i završen, navodi se u priopćenju Janafa o objavi izvješća za prošlu godinu.

Janaf je krajem 2015. sklopio nove ugovore o transportu nafte te skladištenju nafte i naftnih derivata za 2016. godinu čija ukupna vrijednost iznosi približno pola milijarde kuna (oko 500 milijuna kuna), što nedvojbeno ukazuje na nastavak rasta poslovnih aktivnosti, ističu iz te tvrtke.