MANJI PRIHODI

Tiskara Vjesnik ima gubitak od 6,8 milijuna kuna

05.02.2016 u 14:20

Bionic
Reading

Tiskara Vjesnik u većinskom državnom vlasništvu prošle je godine ostvarila 64,3 milijuna kuna prihoda, što je čak 18 posto manje nego 2014. te je imala ukupan gubitak od 6,8 milijuna kuna, objavljeno je u nerevidiranom godišnjem izvještaju o poslovanju Vjesnika d.d. za 2015.

U izvještaju se navodi i da su ukupni rashodi Vjesnika d.d. lani bili 72,4 milijuna, ali da su za četvrtinu smanjeni u odnosu na 2014. Ističe se i da je prošle godine Vjesnik d.d. imao značajnih poteškoća s likvidnošću, ali i da se ove godine očekuju poteškoće u naplati potraživanja od kupaca tiskarskih usluga. Spominju se i sudski sporovi koji bi mogli izazvati značajnije troškove i negativno se odraziti na poslovanje.

Najnovije poslovno izvješće dokazuje trend negativnog poslovanja Vjesnika d.d. čiji su dioničari na glavnoj skupštini u studenome prošle godine odbili dati razrješnicu upravi za 2014., ali su i donijeli odluku da se nešto više od 16 milijuna kuna gubitka iz te godine prebaci u 2015.

Većinski vlasnici Vjesnika d.d. su Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) s 40,12 posto i država s 12,88 posto vlasništva kojima upravlja Centar za restukturiranje i prodaju (CERP) koji je u lipnju prošle godine objavio javni poziv za iskazivanje interesa za kupnju tog većinskog državnog udjela.

Sredinom prosinca prošle godine CERP je objavio da nije primio obvezujuću ponudu za preuzimanje većinskog državnog udjela u tiskari Vjesnik d.d. te da su nakon javnog poziva za iskazivanje interesa za kupnju dionica zaprimili dva pisma namjere od čega je jedno bilo nevaljano.

Nakon toga očekivalo se da potencijalni kupac 534.926 dionica u državnom vlasništvu ukupne vrijednosti 53,49 milijuna kuna preda obvezujuću ponudu i podnese plan poslovanja, ulaganja i razvoja Vjesnika s rokovima izvršenja svojih obaveza sklopi li s državom ugovor o prodaji i prijenosu dionica.

Upravno vijeće CERP-a je u rujnu prošle godine donijelo i odluku o početnoj cijeni za kupnju dionica Vjesnika d.d. po nižoj cijeni od 30,22 milijuna kuna (56,51 kuna po dionici) te je dostavio poziv potencijalnom kupcu za dostavu obvezujuće ponude do 10. studenoga te naknadno produljilo taj rok do 10. prosinca.

Kako su u CERP-u isticali krajem prošle godine, u pokušaju prodaje Vjesnika d.d. bila je otkupljena jedna ponudbena dokumentacija, ali nije pristigla obvezujuća ponuda za kupnju dionica društva te će oko Vjesnika d.d. "država poduzeti daljnje korake sukladno Zakonu o upravljanju i raspolaganju imovinom u vlasništvu Republike Hrvatske i u skladu s odlukama nadležnog tijela".

Prihodi od tiskanja čine gotovo 92 posto ukupnih prihoda Vjesnika d.d sa 232 radnika koji primaju prosječnu neto plaću nešto veću od 4300 kuna. Oko polovicu prihoda Vjesnik d.d. ostvaruje tiskajući izdanja Europapress Holdinga (EPH), medijske kompanije u većinskom vlasništvu zagrebačkog odvjetnika Marijana Hanžekovića.