SPAŠENA RADNA MJESTA?

Nema otkaza u Ini, sindikati postigli dogovor s upravom

29.12.2015 u 12:00

Bionic
Reading

Uprave INA-e prihvatila je inicijativu sindikata u INA-i, te je postignut dogovor da će nakon organizacijskih promjena u rafinerijama u Rijeci i Sisku, Uprava odustati od otkazivanja ugovora o radu radnicima u rafinerijama, na način da će im u sustavu INA-e biti ponuđena druga radna mjesta, izvijestili su u utorak iz sindikata

Odluka o organizacijskim promjenama donesena je već ranije te se očekuje njihova provedba, a raspoređivanje na druga radna mjesta radnicima riječke i sisačke rafinerije bit će ponuđeno sukladno njihovim kvalifikacijama, znanjima i iskustvu te stvarnim poslovnim potrebama poslodavca, priopćeno je iz Sindikata naftnog gospodarstva (SING).

Sindikat naftnog gospodarstva, Samostalni sindikat energetike, kemije i nemetala Hrvatske (EKN) i INAŠ – Sindikat naftne djelatnosti, predložili su Upravi da se radnicima koji su proglašeni viškom, ponude ugovori za druga radna mjesta unutar INA-e i INA-Grupe, kako bi se višak radnika sveo na najmanju moguću mjeru.

Također od poslodavca je zatraženo da se radnicima omogući doškolovanje i prekvalifikacija da bi bili osposobljeni za radna mjesta, sukladno potrebama poslodavca, navodi se u priopćenju.

Razlog postizanja sporazuma između Uprave INA-e i reprezentativnih sindikata je teška gospodarsko-socijalna situacija u Hrvatskoj te činjenica da se sindikati zalažu za cjelovita rješenja kojima će se osigurati opstojnost INA-ine rafinerijske prerade, o čemu odluke još uvijek nisu donesene, ističe predsjednica SING-a Jasna Pipunić.

Dok se taj proces ne provede do kraja, sindikati su u duhu socijalnog dijaloga poslodavcu predložili konkretna rješenja kojima je cilj očuvanje radnih mjesta i zaštita radničkih prava.

'Nama je važno spasiti svako radno mjesto i zaštiti svakog radnika u INI. To je moguće samo socijalnim dijalogom u kojem se predlažu održiva rješenja te zajedništvom na sindikalnoj sceni. Naši radnici ovim sporazumom nisu mogli dobiti bolju vijest tijekom blagdana', zaključila je Pipunić.