DOTUKLA IH KRIZA

Novotny objasnio zašto je tvrtka koju vodi zapala u probleme

15.12.2015 u 07:05

Bionic
Reading

Tvrtki za poslovno savjetovanje Gemini Consulting prijeti likvidacija po skraćenom stečajnom postupku. Njezin je direktor Damir Novotny, jedan od naših najeksponiranijih ekonomskih analitičara. Gemini Consulting u vlasništvu je TMC Grupe čije je sjedište u Münchenu

Trgovački sud u Zagrebu prošli je tjedan objavio oglas u kojem se pozivaju zastupnici Gemini Consultinga da u roku od 15 dana predaju ovjeren popis imovine i obveza tvrtke kojoj je u skraćenom stečajnom postupku utvrđen dug od 545.390 kuna

Ujedno je sud pozvao i vjerovnike tvrtke da u roku 45 dana od objave oglasa predlože otvaranje stečajnog postupka i avansiraju novac za namirenje troškova stečajnog postupka.

Ako vjerovnici to ne učine, ili ako se zastupnici Gemini Consultinga ogluše na poziv suda, donijet će se rješenje o otvaranju i zatvaranju skraćenog stečajnog postupka, odnosno tvrtka će biti likvidirana i izbrisana iz Sudskog registra

U razgovoru za tportal Novotny je objasnio kako Gemini Consulting nije aktivan od 2012. godine.

'U Hrvatskoj imamo nekoliko sličnih firmi. Sve su u problemima. Napravili smo program sanacije koji smo predložili Poreznoj upravi, ali on nije prihvaćen. Sad smo sve skupa odlučili sanirati kroz postupak predstečajne nagodbe što ćemo prijaviti za nekoliko dana. Ista je situacija i u našim tvrtkama u BiH, Srbiji i Makedoniji. Izbijanjem gospodarske krize pale su narudžbe, imali smo dosta neplaćenih potraživanja te puno zaposlenika, sve ukupno oko 40-ak, tako da smo došli u gubitke', rekao je Novotny dodajući kako su u postupku sanacije, u što su bile uključene i otpremnine za radnike, izgubili oko milijun eura.

TMC Grupu osnovao je 1995. Ernst & Young Consulting International. Zatim je francuski Cap Gemini 2000. kupio od od Ernst & Younga djelatnost konzultantskih usluga za menadžment i time je nastao Cap Gemini Ernst & Young čiji je dio bio i TMC.

Nekoliko godina kasnije, Cap Gemini Ernst & Young poslovno se povukao iz regije, a dionički dio prepustio lokalnoj upravi.

U TMC Grupi Novotny je partner s pravom upravljanja te se formalno vodi kako direktor nekoliko njihovih tvrtaka u Hrvatskoj.

'Najviše se bavimo informatičkim konzaltingom. Međutim zbog krize u Srbiji, BiH i Makedoniji, sve je stalo. U Hrvatskoj je bitno smanjen opseg poslovanja. Nadamo se će se kroz EU fondove povećati potražnja za konzultantskim uslugama i sad na tome najviše radimo', rekao je Novotny za tportal.

Novotny je predsjednik Stručnog vijeća HSS-a

Novotny je od 1995. aktivan član Hrvatske seljačke stranke (HSS). Trenutačno je na čelu stranačkog Stručnog vijeća. Poslovnu karijeru započeo je 1981. u bankarskom sektoru. Radio je na pozicijama srednjeg menadžmenta u Industrogradnji Zagreb i Industrogradnji München. Krajem 80-ih radi kao generalni direktor Kluba Mode u Zagrebu te je predsjednik uprave Kemikalije u Zagrebu. U razdoblju od 1994. do 2000. radi u FCI – Fischer Consultants u Münchenu na poziciji direktora za Istočnu Europu. U 2000. preuzima poziciju direktora Ernst & Young Consulting Internationala te kasnije Cap Gemini Ernst & Young za Hrvatsku. Od 2004. je Managing Partner u T&MC Groupu.