ISTRAGA BBC-ija

Vlasnik TDR-a podmićivao političare u Africi

01.12.2015 u 16:06

Bionic
Reading

British-American Tobacco (BAT) podmićivao je političare u više zemalja na istoku Afrike, pokazala je istraga televizijske kuće BBC

Istragom je utvrđeno da je British American Tobacco nezakonito plaćao političare i državne službenike u zemljama istočne Afrike a isplate su otkrivene zahvaljujući tajnim dokumentima koje je dostavio nekadašnji BAT-ov zaposlenik u Keniji Paul Hopkins

Hopkins je radio za BAT u toj afričkoj zemlji 13 godina a navodi da je počeo s podmićivanjem nakon što mu je rečeno da je to trošak poslovanja u Africi. 'BAT podmićuje ljude i ja to provodim u djelo', rekao je. 'Stvar je u tome da... će, budu li morali, kršiti zakone', dodao je.

Poruke poslane elektronskom poštom koje je Hopkins proslijedio otkrivaju da je BAT nezakonito plaćao dva člana i jednog bivšeg člana Okvirne konvencije za kontrolu duhana (FCTC) pri Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO). Posrijedi je kampanja Ujedinjenih Naroda koju podržava 180 zemalja a cilj joj je smanjiti broj smrtnih ishoda od bolesti povezanih s duhanom.

Tajni dokumenti pokazuju da je britanska tvrtka plaćala mito kako bi potkopala zakone protiv pušenja. U zamjenu za nezakonite isplate predstavniku Burundija, BAT se također želio domoći kopije nacrta zakona o kontroli duhana i utjecati na amandmane.

Predstavniku FCTC-a iz Burundija Godefroidu Kamwenubusi i predstavniku otočne države Komori Chaibouu Bedji Abdouu isplaćeno je po 3.000 dolara a bivši predstavnik iz Ruande Bonaventura Nzeyimana dobio je 20.000 dolara. Sva trojica negiraju da su od BAT-a uzeli mito.

IZ British American Tobacca su za BBC kazali: 'Istina je da ne toleriramo i da nećemo tolerirati korupciju gdjegod se ona odvijala'.

Dr. Vera Da Costa e Silva iz WHO-a rekla je da je BAT 'u najmanju ruku neodgovoran'. 'Vrlo jednostavno - koriste mito kako bi profitirali po cijenu ljudskih života', rekla je i dodala: 'Vlada bi trebala istražiti BAT i trebali bi ih primjereno kazniti'.

Prema britanskom zakonu za suzbijanje mita, britanske tvrtke mogu biti gonjene zbog podmićivanje bilo gdje u svijetu ukoliko nisu poduzele mjere kako bi suzbile takvu praksu.

BAT je inače krajem rujna dovršio preuzimanje Tvornice duhana Rovinj.