ALKOHOL ISPLATIVIJI

Šef Badela 1862 nam je objasnio zašto prestaju proizvoditi sokove i Pepsi

01.12.2015 u 14:03

Bionic
Reading

Zagrebački proizvođač pića Badel 1862 objavio je u ponedjeljak kako prestaje s proizvodnjom bezalkoholnih pića te sa zadnjim danom ove godine zatvara pogon na Borongajskoj cesti gdje se punio Pepsi, Nara te sokovi Voćko

Šef Badela 1862 Ivo Markotić objasnio je za tportal kako je gašenje proizvodnje logičan korak koji je predviđen planom restrukturiranja. Bezalkoholni segment poslovanja Badela u gubicima je već godinama i pritišće osnovno poslovanje koje je u prvih devet mjeseci ove godine donijelo dvadesetak milijuna kuna čiste zarade.

Markotić podsjeća da je plan restrukturiranja Badela napravljen u studenom 2013. i da ga je država kao najveći vlasnik prihvatila. Po planu je predviđeno pet ključnih točaka restrukturiranja, a od tih pet najvažnijom se pokazalo gašenje neprofitabilne proizvodnje.

'Badel BAP (Badel bezalkoholna pića) već je godinama u gubicima, zbog čega je bilo logično njegovo gašenje', rekao je Markotić uz napomenu kako se BAP koji generira oko 20 posto prihoda Badela 1862 nije gasio odmah nego su se tražila alternativna rješenja, no u međuvremenu ona nisu pronađena.

Što se brendova i proizvodnje Pepsija tiče, Markotić napominje kako je Pepsi internacionalna kompanija koja će se sama pobrinuti o nastavku proizvodnje u Hrvatskoj.

'Nama je najvažnije bilo da se ugovor raskine na prijateljskoj osnovi, korektno i profesionalno. To se i dogodilo', rekao je.

Što se sudbine 49 zaposlenika BAP-a tiče, najveći dio njih neće ostati bez posla već biti prebačen u druge divizije unutar Badela 1862. Manji dio zaposlenika ide u program zbrinjavanja, obuhvaćeni su kolektivnim ugovorom te će dobiti zakonom predviđene otpremnine. Dogovor sa sindikatom i radničkim vijećem po tom pitanju već je postignut.

Na pitanje bliži li se kraj dugogodišnjem restrukturiranju Badela, Markotić odgovara kako tvrtka stoji na svojim nogama te je i uz teret BAP-a bila profitabilna. Podsjećamo, Badel je u prvih devet mjeseci ove godine ostvario neto dobit od 20,9 milijuna kuna.

'Badel danas u dan izvršava obveze prema zaposlenicima, dobavljačima i državi. U protekle dvije godine u državni proračun uplatili smo 250 milijuna kuna i Badel je u operativnom smislu stabilan', rekao je Markotić i dodao kako još treba provesti vlasničko restrukturiranje.

Država, naime, želi prodati svoj udio u vlasništvu i prepustiti ga privatnicima.

Na natječaju za dokapitalizaciju objavljenom prošle godine prikupljeno je pet neobvezujućih i jedna obvezujuća ponuda koja nije prihvaćena zbog nepotpune dokumentacije.

Drugi natječaj raspisan je ove godine, no on je poništen jer je 'ukazao na mogućnost postojanja rizika povrede prava tržišnog natjecanja provedbom javnog poziva'. Drugim riječima, jedan od ponuditelja mislio je da mu je previše rizično da država od novog vlasnika traži da zadrži svu proizvodnju i brendove jakih alkoholnih pića.

Prije pet godina, Badel 1862 prodao je i biznis punjenja vode. Tada je tvrtka Kalničke vode Bio Natura prodana Atlantic grupi Emila Tedeschija za 82 milijuna kuna.