POSTIGNUT SPORAZUM

Poljski investicijski fond kupuje slovensku Palomu

30.11.2015 u 09:01

Bionic
Reading

Slovensko poduzeće za proizvodnju toaletnih papira Paloma iz Sladkog vrha preuzet će poljski fond Abris, kombinacijom dokapitalizacije svježim sredstvima i otkupa dionica, objavljeno je u petak

Uprava velikog proizvođača papirnate konfekcije i toaletnih papira potvrdila je da su završeni višemjesečni pregovori s Abrisom, te da je potpisan ugovor po kojemu će Poljaci slovensku tvrtku dokapitalizirati s 15 milijuna eura, a dali su i uvjete otkupa, ponudivši 3,3 eura za dionicu.

O tome će odlučivati dioničari Palome na sastanku sazvanom na početku iduće godine, ali je načelni sporazum već postignut.
Paloma je nakon više godina u kojima je ostvarivala gubitke lani povećala prodaju za tri posto i imala 87 milijuna eura prihoda. S novim bi se vlasnikom željela razviti u najjačeg proizvođača tih vrsta papira u regiji i na tom tržištu povećati svoj tržišni udio, za što treba restrukturiranje i modernizaciju proizvodnje.

Poljski fond već ima iskustva u industriji papira i celuloze, a investira i u poduzeća za recikliranje otpadaka, prodaju motornih vozila, te u proizvođače hrane za domaće životinje, a na javnom natječaju za dokapitalizaciju Palome koji je objavljen početkom godine ponudio je najbolje uvjete.

Paloma je u većinskom vlasništvu Slovenskog državnog holdinga (SDH) koji upravlja vlasničkim portfeljom države.