KOTLOVNICA NA BUBNJU

Karlovački DIP rasprodaje imovinu, spas proizvodnje moguć?

27.11.2015 u 09:16

Bionic
Reading

Stečajni upravitelj karlovačke drvnoprerađivačke tvrtke DIP Zoran Mihajlović ustvrdio je kako DIP, bez obzira na to što je za 19. siječnja najavljena javna dražba za prodaju imovine toga stečajnog dužnika, ‘ne odlazi u rasprodaju’ jer, kako je izjavio, ‘imovina koja ide na dražbu nije ni deset posto stečajne mase’ pa ima izgleda da se zadrži proizvodna jezgra i da se ta tvrtka spasi

Odlukom karlovačkoga Općinskog suda 19. siječnja iduće godine održat će se javna dražba imovine stečajnog dužnika DIP-a radi namirenja duga PBZ-u, Centar banci i tvrtki Incrementumu. Po službenoj procjeni, riječ je o imovini vrijednoj 19 milijuna kuna koja se u prvoj dražbi neće moći prodati za manje od dvije trećine procijenjene vrijednosti.

Po podatcima glasnogovornice suda Majde Marčete, riječ je o kotlovnici s opremom, trafostanici od 77 četvorna metra, pristupnome putu, šest gospodarskih zgrada površine od 210 do 1349 četvornih metara te o dvorištu od 12.017 četvornih metara i još jednoj parceli od 15.853 četvorna metra.

Na pitanje Hine znači li dražba da je propala mogućnost o kojoj se pregovara od ljeta da se kroz stečaj ponovno pokrene proizvodnja nekad moćnoga drvoprerađivačkog pogona, stečajni upravitelj Zoran Mihajlović je odgovorio kako to ‘ne stoji’.

’DIP ima više od 100.000 četvornih metara raznih površina te imovina koja ide na dražbu ne predstavlja ni deset posto stečajne mase. Istina je također da imamo teškoće u realizaciji pregovora o davanju proizvodnog pogona u zakup, ali molim da se još ne iznose činjenice jer su se pojavili neki potencijalni zakupci za pokretanje proizvodnje kroz stečaj i ne želim ugroziti spas tvrtke’, rekao je Mihajlović i dodao da upravo traju pregovori s mogućim investitorima.

Njima su predočeni neki predračuni za nužne početne radnje vrijedne najmanje 50 tisuća eura.

‘Zbog tog iznosa, koji je zaista potreban da bi se zadovoljili minimalni energetski i drugi uvjeti davanja u zakup, nisam siguran da će do kraja godine sve biti riješeno’, rekao je Mihajlović.

Zastupnica radnika u Odboru vjerovnika Zora Radetić potvrdila je za Hinu da je njoj poznat samo jedan mogući zakupac, poduzetnik iz Zagreba s kojim su već sklapali nacrte ugovora koji su tri puta bili mijenjani te da konačnog teksta ugovora o zakupu još nema.

’Najdulje su trajali proračuni što se kome isplati, koliko visoka zakupnina je prihvatljiva stečajnom dužniku, a koliko zakupoprimcu, sve zbog toga što su potrebna i ulaganja jer su iz pogona bili pokradeni svi kabeli. Sada znamo da bi se moglo zaposliti između 20 i 26 ljudi jer će za početak raditi samo pilana’, rekla je Radetić.

Dodala je da će za radnike iz ugovora o zakupu proizlaziti ostali uvjeti. Naime, nekoliko desetljeća u DIP-u je radilo više stotina ljudi, a taj se broj smanjivao s promjenom vlasnika tijekom privatizacije te je od 2012. godine oko 65 radnika gotovo dvije godine radilo bez plaća. Sada inzistiraju na stavci da zakup može postati pravosnažan tek kada zakupoprimac potpiše da će redovito isplaćivati plaće radnicima, a ako to ne učini, već bi se pri drugoj neisplaćenoj plaći automatski raskinuo ugovor o zakupu.