NOVA STRUKTURA

EBRD platio šest milijuna kuna i postao suvlasnik Zagrebačke burze

26.11.2015 u 13:49

Bionic
Reading

Zagrebačka burza (ZSE) i Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) sklopile su u četvrtak ugovor o upisu dionica, temeljem kojeg će EBRD sudjelovati u drugom krugu povećanja temeljnog kapitala ZSE sa šest milijuna kuna

Odluku o povećanju temeljnog kapitala ZSE izdavanjem novih dionica u dva kruga i uvrštenju na uređeno tržište donijela je Glavna skupština burze krajem kolovoza ove godine.

Prvi krug je proveden između 1. i 15. listopada, a pravo upisa i uplate novih dionica u tom krugu imali su samo postojeći dioničari ZSE, koji nisu u cijelosti upisali sve ponuđene dionice.

U drugom krugu je, pak, predviđeno sudjelovanje kvalificiranih ulagatelja te će u njemu sudjelovati i EBRD, u skladu s pravilima upisa koji će biti javno objavljeni, navode sa Zagrebačke burze.

Naime, ugovorom potpisanim u četvrtak EBRD je potvrdio namjeru da, pod određenim uvjetima, sudjeluje u drugom krugu dokapitalizacije upisom 2.400 od ukupno ponuđenog broja svih novih dionica u drugom krugu, po cijeni od 2.500 kuna po dionici, dakle ukupno za 6 milijuna kuna.

Ugovorom o upisu dionica predviđeno je, između ostalog, pravo EBRD-a na imenovanje jednog člana nadzornog odbora ZSE, ukoliko EBRD postane dioničar.

Iz Zagrebačke burze ističu i da namjeravanim sudjelovanjem u postupku dokapitalizacije EBRD izravno podupire osnovni cilj zbog kojeg se provodi dokapitalizacija, a to je preuzimanje Ljubljanske burze.