KUMOVAO DOLAR

Zarade američkih kompanija pale najviše od 2009. godine

26.11.2015 u 07:09

Bionic
Reading

Zarade američkih kompanija pale su u trećem tromjesečju 4,7 posto na godišnjoj razini, najviše od recesije u SAD-u 2009. godine, što je posljedica visokog tečaja dolara i slabosti potražnje u svijetu.

Dobit američkih kompanija – prilagođena za zalihe i deprecijaciju – iznosila je u proteklom kvartalu oko 2.100 milijardi dolara, što je 1,1 posto manje nego u prethodnom tromjesečju i 4,7 posto manje nego u trećem lanjskom kvartalu, pokazuje izvješće američkog ministarstva trgovine.

To je najveći pad zarada na godišnjoj razini od drugog tromjesečja 2009. i njihov tek drugi pad otkako je polovicom 2009. okončana recesija američkog gospodarstva, piše Wall Street Journal (WSJ).

Američki bruto domaći proizvod (BDP) porastao je u trećem tromjesečju 2,1 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što predstavlja usporavanje rasta, s obzirom da je u prethodnom kvartalu najveće svjetsko gospodarstvo skočilo 3,9 posto.

Prvi podaci za tekuće tromjesečje najavljuju daljnje usporavanje rasta gospodarstva, među ostalim, i zbog slabosti zarada američkih kompanija.

Ekonomisti upozoravaju, piše WSJ, da bi slabost zarada mogla pritisnuti poslovne investicije, cijene dionica, za koje neki analitičari smatraju da su preskupe, kao i američku središnju banku Fed, koja najavljuje u prosincu prvo povećanje kamata od 2006. godine.

Izvješće ministarstva trgovine ističe i razlike između kompanija koje su najvećim dijelom usmjerene na poslovanje u SAD-u i onih koje imaju razvijeno poslovanje u svijetu.

Multinacionalkama, naime, šteti slabljenje globalne potražnje zbog usporavanja rasta najvećih svjetskih gospodarstava i visok tečaj dolara jer time njihovi proizvodi na svjetskom tržištu postaju skuplji.

Zarade američkih kompanija ostvarene na domaćem tržištu porasle su u trećem tromjesečju za 7,3 milijarde dolara, ili 0,4 posto u odnosu na prethodni kvartal, što se ponajviše zahvaljuje dobiti nefinancijskih kompanija. U odnosu, pak, na treće tromjesečje prošle godine zarade na domaćem tržištu pale su 2,8 posto.

Dobit američkih kompanija na stranim tržištima pala je, pak, u trećem kvartalu za 30 milijardi dolara, ili 7,4 posto u odnosu na prethodno tromjesečje i 12,2 posto u odnosu na treći kvartal 2014.

Pad dobiti američkih kompanija bio je očekivan, s obzirom na oštar pad cijena nafte i sirovina u proteklih godinu dana, što je, među ostalim, posljedica slabosti kineskog gospodarstva, najvećeg svjetskog potrošača sirovina.

Uz to, kako se očekuje povećanje kamata Feda, tečaj dolara snažno je porastao prema ostalim najvažnijim svjetskim valutama, što nagriza prihode i zarade američkih multinacionalki na inozemnim tržištima.

Zbog toga mnogi analitičari očekuju pad dobiti američkih kompanija i u četvrtom tromjesečju ove godine, pa upozoravaju da prijeti 'recesije zarada', po uzoru na gospodarsku recesiju, odnosno pad BDP-a dva kvartala zaredom.