KUPIO OD MORALIĆA

Srpski kralj mesa postao najveći vlasnik oranica u Hrvatskoj

24.11.2015 u 10:46

Bionic
Reading

Srpski biznismen Petar Matijević, vlasnik Industrije mesa Matijević kupio je dvije poljoprivredne zadruge u Hrvatskoj u čijem je posjedu 1.500 hektara poljoprivrednog zemljišta, piše portal AgroSmart

Kupovinom zadruga Jankovci u Starim Jankovcima i Negoslavci u istoimenom mjestu u Vukovarsko – srijemskoj županiji Matijević je, kako je danas izjavio za AgroSmart, postao najveći vlasnik poljoprivrednog zemljišta u Hrvatskoj.

'Prvi sam srpski biznismen koji je kupio poljoprivredno zemljište u Hrvatskoj i ujedno najveći vlasnik oranica u toj zemlji. Ima hrvatskih kompanija koje obrađuju znatno veće površine, ali ih uzimaju u zakup, nemaju ih u vlasništvu', rekao je Matijević koji nije želio otkriti koliko je zemljišta platio.

Matijević je još prije dvije godine pregovarao o kupovini zadruga Jankovci i Negoslavci sa njihovim većinskom vlasnikom Enverom Moralićem, ali tada nisu uspjeli postići dogovor.

Matijević je rođen 1951. u selu Kolašcu kraj Knina. U vrijeme rata, 1991. godine, doselio se u Vojvodinu. Krenuo je sa malim obrtom MIM od kojeg je napravio jednu od najveći srpskih tvrtki u proizvodnji mesa. Danas je vlasnik desetina poduzeća koje se bave poljoprivredom, trgovinom i ugostiteljstvom te posjeduje 27.000 hektara obradivih površina.

Prema pisanju pojedinih medija, Matijević je prve velike novce zaradio prodajom purećih bataka iz Italije, sumnjive kvaliteta. Prije 14 godina bio mu je otet sin Bojan i za njegovo oslobađanje otmičarima je platio gotovo milijun njemačkih maraka. Otmičari - grupa bivših pripadnika srpsko-crnogorske vojske i policije - su kasnije uhićeni.

U rujnu 2013. našao se u zatvoru nakon što je osumnjičen za prevaru sa zemljištem.