VRIJEDNA INVESTICIJA

Podravka ubrizgala 53 milijuna kuna u Belupo, kreće izgradnja tvornice

16.10.2015 u 11:52

Bionic
Reading

Farmaceutska kompanija Belupo izvijestila je u petak da će se odlukom glavne skupštine od četvrtka njezin temeljni kapital povećati za 53,5 milijuna kuna, na 410 milijuna kuna.

"Značajnim povećanjem temeljnog kapitala farmaceutske divizije naglašavamo važnost ovog dijela naše Grupe“, kazao je Zvonimir Mršić, predsjednik Uprave Podravke i predsjednik glavne skupštine Belupa.
Ranije je Podravka izvijestila da će se povećanje temeljnog kapitala provesti izdavanjem 535.080 novih redovnih dionica na ime, pojedinačnog nominalnog iznosa od 100 kuna, a sve će ih upisati Podravka, kao jedini dioničar Belupa.

Povećanje temeljnog kapitala Belupa ulozima u novcu u iznosu od 53,5 milijuna kuna uslijedilo je nakon uspješno dovršene dokapitalizacije Podravke d.d., kojom je u krvotok kompanije ušlo 510 milijuna kuna, navodi se u priopćenju i podsjeća kako je interes za upisom dionica bio čak 33 posto veći od raspoloživih novih dionica.

Nakana Podravke, prema riječima njezina predsjednika Uprave Zvonimira Mršića, bila je privući kapital kojim će financirati proizvodno i tržišno širenje kompanije.

Na tom je tragu i gradnja novih Belupovih tvornica krutih, polukrutih te tekućih oblika lijekova u što se ulaže 400 milijuna kuna. Tvornice će biti dovršene u prvom kvartalu 2017. i zaposlit će stotinjak novih zaposlenika, ističu iz Belupa.

Naglašavaju i kako u prilog pozitivnoj investicijskoj klimi ide i odluka Ministarstva gospodarstva o maksimalnom intenzitetu potpore za opravdane troškove ulaganja u vrijednosti 163,7 milijuna kuna. Poticaje će Belupo moći koristiti tijekom 10 godina, kroz smanjenu stopu poreza na dobit te putem poticaja za opravdane troškove otvaranja novih radnih mjesta povezanih s investicijskim projektom.

"Tvornice će kada budu dovršene, uvelike utjecati na rast bruto nacionalnog proizvoda te povećanje izvoza", kazao je Zvonimir Mršić.

Predsjednik Uprave Belupa Hrvoje Kolarić najavio je uvođenje novih tehnologija, automatizaciju proizvodnih procesa te povećanje efikasnosti, čime će Belupove tvornice udovoljiti ne samo zahtjevima tržišta već i uvjetima domaćih i svjetskih regulatornih agencija.