ŠEF JADRAN GALENSKOG

'Rusija nam je podigla izvoz, ali sada zbog slabog rublja moramo otpuštati'

13.10.2015 u 13:01

Bionic
Reading

Hrvatska diplomacija je preuzela potpuno novu radnu kulturu i pruža usluge izvoznicima uklanjajući tržišne barijere i služeći im pri prodoru na nova tržišta. 'Poduzetnici mogu računati na ambasade', rekao je na HBOR-ovoj izvoznoj konferenciji u utorak Joško Klisović, zamjenik ministrice vanjskih poslova

Koncept gospodarske diplomacije uspostavljen je prije četiri godine. Diplomati imaju kvartalne ciljeve koji se provjeravaju te se zaslužni diplomati nagrađuju ili se oni manje aktivni kažnjavaju, objasnio je Klisović te dodao: 'Odradili smo pregršt poslova, pratimo sve natječaje i razgovaramo s vodećim kompanijama tamo gdje su atraktivni naši izvozni proizvodi.'

Nakon izlaganja premijera Zorana Milanovića i potpredsjednika Vlade Branka Grčića na HBOR-ovoj izvoznoj konferenciji održan je okrugli stol o potencijalima domaćeg izvoza. U raspravi su sudjelovali Zdenka Lončar, pomoćnica ministra poduzetništva i obrta, Joško Klisović, zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova, Martina Jus, članica Uprave HBOR-a, Romualdo Massa Bernucci, zamjenik generalnog direktora Europske investicijske banke, David Denzer­-Speck, voditelj Glavnog ureda KFW­-a za EU, Sanjin Šolić, predsjednik Uprave Jadranke, te šef JGL-a Ivo Usmiani.

Usmiani, koji uglavnom izvozi na istok, poglavito u Rusiju, pohvalio se time da je podigao izvoz na 500 milijuna kuna. S obzirom da je ruski rubalj snažno oslabio, isporuke u tu zemlju su smanjene. Treba napomenuti da je JGL 36. na listi najvećih uvoznika u Rusiji, no ruže ne cvatu:

'Moramo smiriti rast da bismo postigli profitabilnost. Možda ćemo i otpustiti dvadesetak ljudi, to je trenutačno stanje.'

Lončar iz Ministarstva poduzetništva osvrnula se na protekle tri i pol godine rada, u kojima se puno radilo na edukaciji poduzetnika. Oni danas znaju puno bolje aplicirati za fondove EU-a, a kroz pilot-projekte analize tržišta 15 kompanija pripremljeno je za izvoz. U slučaju malih poduzetnika se vrlo teško pripremiti za izvoz jer uglavnom nemaju dovoljno kapaciteta, a prvi rezultati te mjere vidjet će se već iduće godine, rekla je.

Nakon okruglog stola ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras kazao je da puno očekuje od jedinstvenog europskog tržišta te daje svu podršku Europskoj komisiji kako bi ono što prije i zaživjelo. 'Europa mora shvatiti da sve zemlje članice imaju koristi od jedinstvenog tržišta. Naše tvrtke dvije godine rastu u izvozu i želimo to iskoristiti u budućem rastu BDP-a', rekao je Maras.

Dodatno, potpredsjednik Vlade Branko Grčić rekao je kako je SDP-ov gospodarski program utemeljen na logici. 'Neke stranke sindikatima nude povećanje minimalne plaće na 4.000 kuna. To su nerealne stvari, tako ne možemo razgovarati. Ova Vlada je dva puta povećala minimalnu plaću, ali tako da je razgovarala s poslodavcima i sindikatima. Takve neodmjerene mjere ruše hrvatsku industriju i vode u otpuštanja', poručio je Grčić.