USPJEŠNA GODINA

Prihodi PwC-a na globalnoj razini porasli za 10 posto

08.10.2015 u 18:43

Bionic
Reading

Cjelokupna mreža PwC-a objavila je da je u poslovnoj godini koja je završila 30. lipnja 2015 na globalnoj razini ostvarila ukupan bruto prihod u iznosu od 35,4 milijarde dolara. Pri nepromjenjivom tečaju, PwC-ovi globalni prihodi porasli su za 10 posto što predstavlja značajan porast u odnosu na godinu ranije i najjači porast na godišnjoj razini još od 2007. godine. Rast je bio impresivan u svim granama poslovanja i u zemljopisnim regijama

'Globalno poslovno okruženje i dalje je vrlo izazovno s nejednakim ekonomskim prilikama i geopolitičkim izazovima koji uzrokuju nesigurnost za poslovanje i oštru konkurenciju na tržištu intelektualnih usluga. Unatoč tim izazovima, mreža PwC-a poslovala je iznimno dobro u poslovnoj 2015. godini s 10- postotnim rastom prihoda koji su po prvi put prešli razinu od 35 milijardi dolara', rekao je Dennis M. Nally, predsjednik uprave PricewaterhouseCoopers International Ltd.

'Naš najveći rast u 8 godina rezultat je značajnih ulaganja koja smo usmjerili u zapošljavanje najboljih ljudi, unapređenje kvalitete naših usluga i izgradnju ponude novih proizvoda poput podatkovne analize. Također smo nastavili i s ključnim strateškim preuzimanjima kako bi nadopunili i proširili naše temeljno poslovanje, dodao je Nally.

Prihodi najznačajnijeg segmenta mreže PwC-a, usluga revizije i računovodstvenog savjetovanja, porasli su 6 posto na 15,2 milijardi dolara. Ovo je ostvareno na izrazito konkurentskom tržištu i u vrijeme kada su se dogodile značajne promjene na europskom tržištu revizije zbog uvođenja obveznog rotiranja revizorskih kuća.

Uz iznimno promjenjivo tržište usluga revizije diljem svijeta, postoji rastuća potražnja za opsežnijim uslugama računovodstvenog savjetovanja, pogotovo usluga izražavanja uvjerenja o poslovnim rizicima. Kroz ulaganja u tehnologiju nastavljamo širiti tržište usluga revizije i računovodstvenog savjetovanja u nova područja poput IT-a, osiguranja podataka i sigurnosti.

Prihodi ostvareni u uslugama poslovnog savjetovanja porasli su u poslovnoj godini 2015. za 18 posto na ukupno 11,2 milijarde dolara. Poslovno savjetovanje u ukupnim prihodima ima udio od više od 30 posto, a u PwC-u očekuju da će taj udio u budućnosti nastaviti snažno rasti.

Pripajanje društva Strategy& (bivši Booz & Company) u travnju 2014. godine učvrstilo je poziciju PwC-a kao vodeće organizacije koja svojim klijentima može pružiti savjet, od strategije do provedbe. PwC trenutno ima više od 3.000 stručnjaka za strateško savjetovanje u sklopu branda Strategy&.

Prihodi od PwC-ovih usluga poreznog savjetovanja su u poslovnoj godini 2015. također značajno rasli, porastom prihoda od 7 posto na ukupno 8,9 milijarde dolara. Usluge poreznog savjetovanja imale su koristi od porasta broja poslova povezanih sa spajanjima i preuzimanjima zbog vrlo aktivnog transakcijskog okruženja te snažne potražnje za uslugama vezanim uz transferne cijene na globalnoj razini.