NEISPLATIVO TRŽIŠTE

Marks & Spencer povlači se iz Hrvatske: Do siječnja se zatvaraju svi dućani

07.10.2015 u 10:18

Bionic
Reading

Britanska modna marka Marks & Spencer nakon osam godina na domaćem tržištu povlači se iz Hrvatske. Svih pet trgovina zatvorit će se u siječnju 2016., a glavni je razlog komercijalna neisplativost, piše Lider

Naime, ovaj britanski brend u Hrvatskoj već pet godina zaredom posluje s gubitkom. Samo je prošle godine, prema podacima Poslovne Hrvatske, Marks & Spencer zabilježio prihod od 30,5 milijuna kuna, a istodobno je generiran gubitak od 6,5 milijuna kuna. Najveći je gubitak iskazan 2012. od 10,6 milijuna kuna.

'Nakon temeljite analize morali smo donijeti tešku odluku o zatvaranju pet trgovina u Hrvatskoj u siječnju 2016. jer nisu komercijalno isplative. Odluka nije donesena olako i svjesni smo koliko ona utječe na naše zaposlenike i potrošače u Hrvatskoj. Predano radimo kako bismo podržali naše zaposlenike tijekom ovog procesa', obrazložili su Lideru iz kompanije kojoj je na čelu Robert Swannell.

Kako Lider neslužbeno doznaje, svih 35 djelatnika s prvim danom iduće godine ostaje bez posla, no nekoliko je ipak dobilo mogućnost karijeru nastaviti u trgovinama franšize u drugim zemljama, poput Rumunjske, pa čak i Velike Britanije.

U Hrvatskoj je brend prisutan u zagrebačkom Avenue Mallu, Arena Centru, West Gateu i Kaptol Centru te u riječkom Tower Centru.

Marks & Spencer u Hrvatsku je došao 2007., i to zahvaljujući grčkom zastupniku, tvrtki Marinopoulus. Ta je tvrtka u Hrvatsku, osim britanske odjevne marke, dovela američku modnu marku Gap te francuski kozmetički lanac Sephoru, a obje su franšize kod nas već zatvorile svoja vrata.