ZAKLJUČEN NATJEČAJ

Šest ponuda za prugu Dugo Selo - Križevci

07.09.2015 u 18:18

Bionic
Reading

Šest ponuda stiglo je na natječaj za rekonstrukciju postojećeg i izgradnju drugog kolosijeka željezničke pruge na dionici Dugo Selo - Križevci, priopćeno je u ponedjeljak iz HŽ Infrastrukture

"Nadmetanje je provedeno transparentno što je rezultiralo znatnim brojem ponuditelja. Ukupno je pristiglo šest ponuda koje će biti evaluirane u najkraćem vremenskom razdoblju, a nakon odabira najpovoljnije ponude slijedi potpisivanje ugovora s izvođačem radova", navodi se u priopćenju, u kojem se ne navode imena ponuđača.

Ponude su otvorene danas, a sam je natječaj bio raspisan početkom srpnja ove godine. Riječ je o drugom natječaju za radove na pruzi Dugo Selo - Križevci jer je sredinom ožujka HŽ Infrastruktura poništila prvi natječaj za građevinske radove na toj pruzi, navodeći tada kao razlog nezadovoljavajuće ponude pristigle na natječaj.

Iz HŽ Infrastrukture u današnjem priopćenju podsjećaju kako je procijenjena vrijednost radova 1,28 milijardi kuna, dok ukupna vrijednost projekta, koja osim radova obuhvaća i troškove nadzora, rješavanja imovinsko-pravnih poslova te nepredviđenih radova, iznosi 1,52 milijarde kuna ili 198 milijuna eura.

Radovi bi trebali krenuti početkom 2016., a završetak je planiran u rujnu 2019. godine, kaže se u priopćenju te ističe da je riječ o strateškom projektu od javnog značaja i do sada najvećem infrastrukturnom željezničkom projektu u Hrvatskoj koji sufinancira EU.

Dodaje se kako je javno nadmetanje za nadzor nad radovima već provedeno, a veći dio sredstava osiguran je odlukom Europske komisije s kraja 2014. godine. Na temelju ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava koji su u lipnju ove godine potpisali Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture i HŽ Infrastruktura potvrđeno je da će se projekt sufinancirati s 85 posto sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a preostalih 15 posto bit će financirano nacionalnim sredstvima, kaže se u priopćenju.

Planirane aktivnosti u sklopu projekta, pored obnove postojećeg i izgradnje drugog kolosijeka na cijeloj dionici dužine 38,2 kilometra, uključuju izgradnju šest mostova od kojih dva cestovna i rekonstrukciju postojećih sedam mostova, ukidanje 17 željezničko-cestovnih prijelaza i dvaju pješačkih prijelaza te gradnju 11 novih nadvožnjaka, jednog podvožnjaka i šest pothodnika te druge radove.

Očekuje se da će se završetkom projekta znatno skratiti vrijeme putovanja od Dugog Sela do Križevaca, i to s 30 na 18 minuta, navode iz HŽ Infrastrukture.