TONI BALAŽIČ ZA FINANCE

Što kaže prvi čovjek Mercatora godinu dana nakon što ga je kupio Agrokor?

04.09.2015 u 14:00

Bionic
Reading

U subotu 5. rujna prva je godišnjica Agrokorovog preuzimanja slovenskog trgovačkog lanca Mercatora. U intervjuu za ljubljanski poslovni list Finance predsjednik Uprave Mercatora Toni Balažič pojašnjava kako teče njegovo uklapanje u sustav koncerna Agrokor Ivice Todorića

'U svim državama u kojima posluju Agrokor i Mercator udružujemo nabavu i usklađujemo najbolje nabavne uvjete. Iz Zagreba nam dolaze različite ekipe i dogovaraju se procesi optimizacije', kaže Balažič.

Prema njegovim riječima, na nivou koncerna Agrokor u tim procesima sudjeluje oko stotinu ljudi i radi se na 15 velikih projekata. Udružuje se nabava te izrađuju novi rabati radi većih nabavnih količina, centralizira se sva nabava za Unijino tržište, optimizira logistika, spajaju tvrtke, smanjuje broj zaposlenih…

Na pitanje novinarke kako se bujanje nacionalizma odražava na primjerice prodaju Mercatora u Srbiji, Balažič kaže:

'Teško je ocijeniti koliko tu ima štete. To nikome ne koristi. Svaki trgovac mora djelovati kao da je lokalni. Mercator Srbija je srpski trgovac, kao što je Mercator u Sloveniji slovenski trgovac', kaže Balažič.

Na pitanje o tome hoće li politika utjecati na poslovanje, jer će se ove jeseni u Hrvatskoj održati parlamentarni izbori, i je li za Mercator bolje da pobijedi HDZ, Balažič je rekao:

'Za nas je najbolji i najvažniji zadovoljan kupac. Od 2012, otkad vodim Mercator, politika se nije miješala u naš rad. Ne vidim razloga da bi se to događalo danas. Vjerujem i da to razumiju svi političari u Sloveniji. Ne smijemo postati taoci različitih nacionalizama.'

Konzum je od Agrokorovog preuzimanja Mercatora na svoje police uvrstio 640 novih proizvoda slovenskih dobavljača, a to je, prema Balažičevim riječima, više od polovice svih novih proizvoda na Konzumovim policama. U prvih sedam mjeseci ove godine opseg sudjelovanja slovenskih dobavljača u Konzumu u Hrvatskoj se udvostručio.

A koliko su hrvatski dobavljači ojačali na Mercatorovim policama u Sloveniji?

'Nabava Mercatora Slovenija od većine hrvatskih dobavljača povećala se za šestinu', tvrdi predsjednik Uprave Mercatora.

Na pitanje zašto je Ivici Todoriću tako bitno da Agrokor sa sadašnjih sedam milijardi eura prihoda naraste na 20 milijardi eura, Balažič kaže:

'Veličina je važan faktor konkurentnosti. Volumen i rast nužni su za opstanak, neovisno o strategiji vlasnika', poručuje Balažič.

Više pročitajte ovdje.