LJUBASOV JADRAN PRODUKT

Tvrtka direktora portala Dnevno najveći porezni dužnik

12.08.2015 u 13:00

Bionic
Reading

Listu poreznih dužnika među kompanijama trenutačno predvodi Jadran produkt, tvrtka u vlasništvu kontroverznog poduzetnika Michaela Ljubasa, s dugom od 69,2 milijuna kuna. Inače, prvih deset s liste srama ukupno duguje nešto više od 500 milijuna kuna. Za usporedbu, kad je država prije tri godine prvi put javno objavila popis dužnika, tvrtke koje su tad bile među top 10 dugovale su zbirno preko 1,2 milijarde kuna

Nijedna kompanija s te originalne liste više nije među aktualnih deset najvećih dužnika.

Pojedine od njih se nalaze ili su prošle predstečajnu nagodbu uslijed čega im je dio duga otpisan, a ostatak će plaćati s odgodom. Primjeri za to su PAN - papirna industrija (dug je iznosio 142,8 milijuna kuna), Industrogradnja (106,6 milijuna kuna), Varteks (103,8 milijuna kuna) i splitski Konstruktor (72 milijuna kuna).

Za najvećeg dužnika s te prve liste zagrebačke građevinske tvrtke Tempo (dug je iznosio 292,2 milijuna kuna) prvo je bio otvoren predstečaj, nakon toga stečaj i trenutno još uvijek traje pravna trakavica. Moguće je da se Tempo ponovo vrati na listu srama.

Ministarstvo znanosti duguje 35 milijuna kuna

Na listi srama na 16. mjestu nalazi se Ministarstvo znanosti s dugom većim od 35 milijuna kuna. Do duga je došlo zbog neplaćenog doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje učenika i studenata. Radi se o doprinosima za osiguranje na praktičnoj nastavi i stručnoj praksi za slučajeve invalidnosti i tjelesnog oštećenja. Dug je prije tri godine iznosio četiri milijuna kuna da bi se s vremenom popeo na trenutačni iznos. Bivši ministar financija Slavko Linić obećavao je riješiti dug Ministarstva povećanjem javnog duga i otpisom, ali aktualni šef državni financija Boris Lalovac traži da se doprinosi plate.


Hrvatska radiotelevizija (HRT) prije tri godine dugovala je 222,6 milijuna kuna te je držala drugo mjesto na listi srama. Kad je vlast konačno krenula rješavati dubioze na Prisavlju u lipnju 2013. dug je bio veći od 350 milijuna kuna. Manji dio od oko 80 milijuna kuna namiren je HRT-ovim nekretninama, a ostatak je riješen pretvaranjem potraživanja u udjele u temeljnom kapitalu odnosno dokapitalizaciji HRT-a koji je napravila država.

Aktualni top 10 najvećih poreznik dužnika većinom čine tvrtke koje su u stečaju.

I za najvećeg dužnika zagrebački Jadran produkt u vlasništvu Michaela Ljubasa Porezna uprava navodi da je u stečajnom postupku. Međutim, na Sudskom registru to još nije registrirano već se iz dostupnih zapisa može zaključiti da još traje predstečajna nagodba.

Naime nad Jadran produktom predstečaj je otvoren u travnju 2013., da bi potom bio obustavljen u srpnju iste godine zbog istrage Porezne uprave. Sumnjalo se na malverzacije u poslovanju odnosno da je Ljubas kao direktor oštetio tvrtku.

Zbog istih sumnji, obustavljena je i predstečajna nagodba Elektroprometa u kojoj je Ljubas najveći dioničar. I ta zagrebačka tvrtka nalazi se listi poreznih dužnika na 21. mjestu s dugom od 26,1 milijun kuna.

Još dvije kompanije povezane s Ljubasom dužnici su države. Jadran tvornica interijera iz Duge Rese duguje milijun i pol kuna, a JG – Stanovi Blato 346 tisuća kuna.

Inače, prema podacima portala Poslovna Hrvatska, 46-godišnji Ljubas u svojoj poduzetničkoj karijeri bio je vlasnik, direktor ili člana nadzornog odbora čak 25 tvrtaka.

Trenutačno tako sjedi i u direktorskoj fotelji firme Portal Dnevno koja ima istoimene portale u Hrvatskoj, Srbiji i BiH te izdaje, samo u Hrvatskoj, tjednik 7Dnevno. Novine i portali poznati su po izrazito desnoj političkoj orijentaciji, s tim da to 'desno' ovisi o tržištu na kojem se nalaze.

Formalni je vlasnik Dnevnog tvrtka Chic turizam na čelu s Nikicom Govićem koji se vodi kao i njezin osnivač. Gović je Ljubasov bliski poslovni partner te se kao dioničar nalazi i u Elektroprometu