DECHRA PHARMACEUTICALS

Tko su Britanci koji preuzimaju Hanžekovićev farmaceutski biznis

03.08.2015 u 11:12

Bionic
Reading

Britanska farmaceutska kompanija Dechra, koja je od odvjetnika Marijana Hanžeković preuzela domaću farmaceutsku tvrtku Genera, nastala je 1997. godine menadžerskim preuzimanjem tvrtke Lloyds Chemists. Kao i Genera, specijalizirana je za veterinarske farmaceutske i srodne proizvode. Kompanija nema većinskog vlasnika, a dominantni ulagači u njezine dionice su financijski investitori, među kojima je najveći Fidelity s udjelom od 6,66 posto. Uvrštena je na Premium listu glavnog tržišta Londonske burze, a trenutno vrijedi oko 863 milijuna funti (9,3 milijarde kuna)

Bavi se istraživanjem i razvojem, proizvodnjom, prodajom i marketingom veterinarskih proizvoda u cijelom svijetu. Većina Dechrinih proizvoda koristi se za liječenje medicinskih stanja za koja ne postoje druga učinkovita rješenja ili je riječ o sredstvima s kliničkim prednostima u odnosu na proizvode konkurenata.

Kompanija globalno zapošljava 800 ljudi, a u financijskoj godini zaključno s krajem lipnja 2014. ostvarila je prihode od prodaje u iznosu od 194 milijuna funti (oko 2,1 milijarde kuna) i operativnu dobit od 42 milijuna funti (452 milijuna kuna). Oko 90 posto proizvoda plasira na europsko tržište. Nedavno je proširila svoje poslovanje u Poljskoj, Italiji i Kanadi. Trenutno ima pogone u Velikoj Britaniji, Nizozemskoj i SAD-u.

Uz organski rast, kompanija se širi akvizicijama – 2010. u Europi je preuzela kompaniju Eurovet, a prošle godine PspCInc u SAD-u.

Dechri će preuzimanje dioničkog udjela u Generi omogućiti ulazak na tržište cjepiva, najbrže rastući segment veterinarske medicine, te će tako znatno proširiti svoj portfelj farmaceutskih proizvoda za životinje.

Šira ponuda proizvoda omogućit će Dechri snažniju prisutnost na rastućim tržištima. Usto, Genera je u postupku registracije najčešće korištenih cjepiva za brojlere u EU što će poboljšati prodaju Dechrinih farmaceutskih proizvoda za životinje koje se uzgajaju za hranu u zapadnoj Europi.

Preuzimanje Genere donijet će Dechri i tri nova prodajna područja te povećati proizvodne sposobnosti pristupom specijalističkim znanjima te nižim troškovima proizvodnje. Sama transakcija bit će prihodovno neutralna tijekom prve dvije godine, s prognozama rasta prihoda nakon tog razdoblja.

U Dechri izražavaju zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom s Generom tijekom koje su prepoznali vještine i sposobnosti Generinog tima. Smatraju da je preuzimanje Genere velika prilika za 'podizanje biznisa u novu fazu rasta'.