POSLOVNI REZULTATI

Odličan rezultat AD Plastika: Rast prihoda od 39 posto, dobit veća osam puta!

29.07.2015 u 11:38

Bionic
Reading

AD Plastik Grupa u prvom je polugodištu ove godine zabilježila rast prihoda od prodaje za gotovo 39 posto te snažan rast neto dobiti, s 3,3 milijuna kuna u prvih šest mjeseci prošle godine na 27 milijuna kuna u istom razdoblju ove godine, pokazuju podaci iz financijskog izvješća te kompanije

Prihodi od prodaje AD Plastik Grupe iznosili su 517,8 milijuna kuna, što je 38,9 posto više nego u prvom polugodištu prošle godine, dok je EBITDA (dobit prije kamata, poreza i amortizacije) porasla za 191 posto, sa 21,3 milijuna kuna na 62,3 milijuna kuna.

Do značajnog rasta profitabilnosti AD Plastik Grupe došlo je zbog rasta prihoda, unapređenja ukupne troškovne efikasnosti i smanjenja udjela fiksnih troškova u strukturi troškova po jedinici proizvoda uslijed porasta iskorištenosti kapaciteta u Hrvatskoj, navodi se u izvješću.

Ističe se i kako je za Grupu ovo prva godina pune proizvodnje dijelova za nove modele automobila, što se odražava na rast ovogodišnjih prihoda.

Pozitivni trendovi rasta prihoda i profitabilnosti iz prvog kvartala nastavili su se i u drugom kvartalu i to prvenstveno u Hrvatskoj, naglašavaju iz AD Plastika.

Dodaju kako je zabilježen rast prihoda od prodaje u matičnom društvu za 52,6 posto u odnosu na isto razdoblje lani, a gotovo svi prihodi matičnog društva realizirani su u inozemstvu.

Po podacima iz izvješća, matična kompanija, solinski AD Plastik je u prvih šest mjeseci zabilježio prihode od prodaje u iznosu od 387,1 milijun kuna, što je za 133,4 milijuna kuna više nego u istom lanjskom razdoblju.

Iz AD Plastika napominju i kako je, unatoč općem padu prodaje na ruskom tržištu većem od 30 posto, AD Plastik Grupa ostvarila prihode na razini prethodne godine.

Konsolidirano izvješće za AD Plastik grupu, uz matično društvo, obuhvaća i tvrtke u Rusiji (AO AD Plastik i ZAO AD Plastik Kaluga) te u Sloveniji (AD Plastik) i Srbiji (ADP).

Uz to, AD Plastik u pridruženim društvima, Euro APS, Rumunjska i FADP, Rusija, ima 50 posto, odnosno 40 posto vlasništva. Skraćeni konsolidirani račun dobiti i gubitka AD Plastik Grupe s konsolidacijom pripadajućeg dijela vlasništva u te dvije tvrtke pokazuje da su ukupni prihodi u prvom polugodištu iznosili 761,7 milijuna kuna, što je porast za 17,5 posto u odnosu na prvo polugodište lani, dok je EBITDA porasla za 55,2 posto, na 89,2 milijuna kuna.

Inače, kreditna zaduženost ADP Grupe zadnjeg dana lipnja iznosila je 447,8 milijuna kuna, što je smanjenje kreditnih obveza za 45,2 milijuna kuna u usporedbi sa krajem 2014.

Rezultati prvog polugodišta potvrđuju planirani rast prihoda Grupe u tekućoj godini, pa u kompaniji ostaju pri očekivanjima o rastu prihoda od barem 12 posto u ovoj godini.

Što se profitabilnosti tiče, očekuju EBITDA maržu od barem 11 posto u cijeloj godini.

Krajem lipnja ove godine AD Plastik Grupa je zapošljavala 3.026 radnika, od čega 1.239 u matičnom društvu AD Plastik, Solin.