ANALIZA TPORTALA

Dragutin Drk je neprikosnoveni lider biznisa u Varaždinu

31.07.2015 u 07:06

Bionic
Reading

U godinama recesije samozatajni poduzetnički veteran Dragutin Drk učvrstio je vodeću poziciju u varaždinskom biznisu. Njegovo poslovno carstvo generira gotovo trećinu prihoda industrijskog središta sjeverozapadne Hrvatske, a poduzetničke zvijezde koje su mu nekad puhale za vratom, poput Miroslava Bunića, danas se bore za opstanak

Uz trgovačku djelatnost, gospodarskim životom Varaždina dominiraju radno intenzivne industrijske grane, prije svega prehrambena, tekstilna, kožarska i metalurška. Značajnu ulogu ima i građevinski sektor, a rastu i IT sektor i uslužne djelatnosti.

Prema podacima Fine i servisa transparentno.hr, zbirni prihod deset najvećih varaždinskih kompanija lani je iznosio 5,9 milijardi kuna, pri čemu dvije trećine otpada na tvrtke iz sastava grupacije Vindija. Većina kompanija u top 10 posluje pozitivno, ali uz nisku stopu profitabilnosti. Međutim, dva velika gubitaša (Zagorje-Tehnobeton, Varteks) narušavaju zbirni rezultat pa 10 najvećih zajedno bilježe gubitak od 208,6 milijuna kuna.

Na varaždinskoj poslovnoj sceni glavnu ulogu igra poduzetnički veteran Dragutin Drk, čije kompanije Vindija i Koka prednjače na listi 10 najvećih. Drk već 50 godina upravlja Vindijom, grupacijom koja je od lokalne mljekare izrasla u jednu od najvećih regionalnih prehrambenih kompanija. Grupa Vindija danas obuhvaća 14 poduzeća, od kojih je osam u Hrvatskoj, a šest u zemljama regije. Uz istoimenu matičnu tvrtku, koja je pokrila mliječnu industriju, glavne sastavnice Drkovog carstva su tvrtke Koka, tržišni lider u peradarskoj industriji, i Vindon, jedan od najvećih proizvođača purećeg mesa u Hrvatskoj sa sjedištem u Slavonskom Brodu.

Vindijin asortiman objedinjuje više od 1000 različitih proizvoda sedamnaest robnih marki, od kojih su najpoznatije 'z bregov, Cekin i Vindon. Čitava grupacija, koja zapošljava oko 4000 radnika, lani je imala prihod veći od četiri milijarde kuna, pri čemu više od polovice otpada na matičnu kompaniju. Unatoč rastu prihoda i visokim tržišnim udjelima, grupacija ne donosi značajniju dobit svojim dioničarima na čelu s većinskim vlasnikom Dragutinom Drkom. Vindija je lani ostvarila dobit od 16,6 milijuna kuna, a Koka svega 3,4 milijuna kuna.

Treću poziciju na varaždinskoj poduzetničkoj listi drži široj javnosti slabo poznata obiteljska tvrtka Gumiimpex s 341,3 milijuna kuna prihoda. Kompanija u većinskom vlasništvu obitelji Kirić proizvodi više od 7000 raznovrsnih gumeno-tehničkih proizvoda. U pogonu za reciklažu guma, prvom takve vrste u Hrvatskoj, proizvodi obnovljene gume u suradnji sa svjetskim proizvođačima Goodyearom i Michelinom. Tvrtka je izrasla iz obrtničko-vulkanizerske radnje koju je 1970. pokrenuo Rudolf Kirić. Gumiimpex zapošljava 280 radnika, a među najvećim varaždinskim tvrtkama izdvaja se po profitabilnosti. Zadnjih pet godina kompanija bilježi dobit veću od 30 milijuna kuna, a lani je dosegnula respektabilnih 41,2 milijuna kuna.

Izvor: Fina

Najprofitabilniju kompaniju na listi slijedi najveći gubitaš – Zagorje-Tehnobeton s minusom od 276,8 milijuna kuna. Kompaniju u vlasništvu Miroslava Bunića, koja je pod njegovim vodstvom izrasla u jednu od najvećih hrvatskih građevinskih tvrtki, pokosila je kriza, kao i većinu domaćih građevinara. U zlatnim godinama prihodi Zagorje-Tehnobetona premašivali su milijardu kuna, a lani su pali na 327,6 milijuna kuna. Pritisnuta dugovima od gotovo pola milijarde kuna, tvrtka je lani završila u predstečajnoj nagodbi, a postupak do danas nije okončan. U međuvremenu Bunić se našao na udaru USKOK-a u aferi Remorker, u kojoj je zajedno s Božidarom Kalmetom i još 11 osoba osumnjičen za izvlačenje novca iz HAC-a.

Na sredini liste je Colas Hrvatska, građevinar koji se znatno uspješnije opire krizi. Tvrtku specijaliziranu za niskogradnju osnovanu 1962. pod imenom Cesta Varaždin 2007. preuzela je francuska kompanija Colas u sastavu multinacionalke Boyguesa. Pod okriljem francuskog vlasnika tvrtka stabilno posluje, a glavne djelatnosti su joj izgradnja, rekonstrukcija i održavanje autocesta, državnih, županijskih i lokalnih prometnica. Nakon nekoliko gubitaških godina Colas zadnje dvije godine bilježi dobit koja je lani dosegnula četiri milijuna kuna.

U društvu dobrostojećih varaždinskih kompanija nalazi se gradski distributer plina Termoplin, a lani je ostvario prihod od 260,3 milijuna kuna i solidnu dobit od 16,4 milijuna kuna.

Na sedmom mjestu nalazi se Bomark Pak, najveći hrvatski proizvođač strech folija (tanke, čvrste i rastezljive folije za zamatanje robe). Djeluje u sastavu Bomark grupe u vlasništvu poduzetnika Miljenka Borščaka, u kojoj posluju još distributerska tvrtka Bomark Ambalaža, tvornica fleksibilne ambalaže Bomark Flexo i Bomark Packaging, podružnica grupe u BiH. Kompanija osnovana 2006. bilježi strelovit rast - od obiteljske distributerske kompanije razvila se u proizvođača i distributera koji posluje na području cijele Europe. Shodno tome rastu joj i prihodi - od 47 milijuna kuna 2010. na lanjskih 249 milijuna. Redovito posluje s dobiti, a lani je iznosila 8,6 milijuna kuna.

S godišnjim prihodom od 240 milijuna kuna na osmom mjestu smjestio se trgovački lanac TP Varaždin. Trgovina robom široke potrošnje u vlasništvu Rudolfa Kisičeka posluje od 1990., a danas ima 81 prodajno mjesto, od čega sedam velikih Kitro centara površine od 350 do 3000 m2. Sudeći po kontinuiranom rastu prihoda, tvrtka se uspješno opire najezdi velikih trgovačkih lanaca. Zadnjih godina bilježi i snažan rast dobiti, a lani je ona dosegnula 9,7 milijuna kuna.

Predzadnju poziciju drži Metalna industrija Varaždin (MIV) s prihodom od 203,5 milijuna kuna. Dioničko društvo u vlasništvu nekoliko financijskih investitora, kojim upravlja bivši ravnatelj POA-e Franjo Turek, bavi se proizvodnjom armatura i fazonskih komada. MIV oko 70 posto proizvodnje plasira na inozemno tržište. S godišnjom proizvodnjom od 9000 tona odljevaka i 7500 tona armatura i fazona, ubraja se među najveće proizvođače opreme tog tipa u Europi. Nakon nekoliko gubitaških godina od 2012. opet posluje s dobiti, a lani je iznosila solidnih šest milijuna kuna.

Listu zaključuje nekadašnji tekstilni div Varteks, a on već godinama pokušava vratiti stari sjaj. Nakon uspješno okončane predstečajne nagodbe najveći varaždinski poslodavac s 1597 zaposlenih, a vodi ga Zoran Košćec, lakše diše, ali još uvijek posluje u minusu.