PRVO POLUGODIŠTE

HBOR povećao kreditnu aktivnost za 57 posto

28.07.2015 u 09:40

Bionic
Reading

Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) u prvih je šest mjeseci ove godine povećala kreditne aktivnosti za 57 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, pri čemu je udjel investicijskih kredita dosegnuo 80 posto, što ukazuje na novi investicijski ciklus u gospodarstvu, priopćio je u utorak HBOR.

HBOR je u prvih šest mjeseci 2015. kroz kreditiranje, osiguranje izvoznih potraživanja i izdavanje činidbenih garancija podržala hrvatske gospodarstvenike sa 4,9 milijardi kuna, što je povećanje kreditne aktivnosti za 57 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Prema priopćenju HBOR-a, objavljenom u utorak, povećanje kreditne aktivnosti zabilježeno je u svim segmentima. Pritom su najaktivniji korisnici HBOR-ovih kredita bili mali i srednji poduzetnici kojima je odobreno 640 kredita u iznosu od 506 milijuna kuna, što je za 27 posto više nego u istom razdoblju 2014. godine.

Kreditiranje izvoza također bilježi povećanje, i to za 20 posto, tako da je HBOR u prvih šest mjeseci ove godine podržao hrvatske izvoznike s ukupno 2,8 milijardi kuna kroz kreditiranje, osiguranje i izdavanje izvoznih činidbenih garancija.

Iz HBOR-a ističu kako je vrlo značajan pokazatelj povećanje udjela investicijskih kredita na 80 posto. Takav udio investicijskih kredita bio je karakterističan za razdoblje prije financijske i gospodarske krize, dok se u razdoblju od 2008. do 2014. udio investicijskih kredita kretao u rasponu od 16 do 54 posto.

'Promjena trenda pozitivan je pokazatelj koji potvrđuje činjenicu da je došlo do pokretanja novog investicijskog ciklusa u hrvatskom gospodarstvu', navodi se u izvješću HBOR-a.

S ciljem pomoći gospodarstvenicima, lani je HBOR produžio trajanje privremene mjere sniženja kamatne stope za jedan postotni bod za nove investicije (mjera je produžena do kraja 2015.), povećao marže poslovnim bankama, smanjio kamate za izvoznike početnike i za uslugu Kredit kupcu. Nadalje, omogućio je dulji rok otplate i počeka po pojedinim programima za veće investicije, a s ciljem poticanja banaka na kreditiranje gospodarstvenika.

Krajem 2014. godine uveden je i novi program osiguranja naplate inozemnih potraživanja namijenjen malim izvoznicima i izvoznicima početnicima koji tek započinju poslovanje na inozemnim tržištima. Produžena je, također, mogućnost subvencioniranja kamate od strane MINPO-a po programima Početnici i Poduzetništvo mladih, tako da godišnja kamata za krajnje korisnike, uz subvenciju MINPO-a, iznosi dva posto.

Uvedeni su i novi programi kreditiranja namijenjeni olakšanju i poticanju apsorpcije EU fondova. Programi su namijenjeni kreditiranju projekata javnog i privatnog sektora koji se sufinanciraju sredstvima ESI fondova, i to na način da se sredstvima kredita mogu financirati kako prihvatljivi, tako i neprihvatljivi izdaci po pojedinim natječajima, odnosno sredstva kredita mogu se koristit za zatvaranje cjelokupne financijske konstrukcije.

Krediti se odobravaju na rok do 15 godina s kamatnom stopom već od tri posto. S Europskim investicijskim fondom zaključen je Ugovor o garanciji u okviru CIP programa te je započela provedba novog programa Mikrokreditiranje uz potporu EU.

S ciljem povećanja brzine i dostupnosti povoljnih kredita, HBOR je započeo s provedbom odobravanja okvirnih kredita poslovnim bankama, a novost je i suradnja s leasing kućama putem kojih je odobreno gotovo 400 kredita u samo četiri mjeseca provedbe programa.

Najnovija mjera, navodi se u priopćenju HBOR-a, uvođenje je mogućnosti direktnog kreditiranja po programu Turizam i izvoz-IBRD. Budući da je po ovom programu omogućeno i kreditiranje samo obrtnih sredstava, do sada je program provođen samo putem poslovnih banaka, a od sada je moguće koristiti i izravni plasman HBOR-a za ovu namjenu, navodi su u priopćenju HBOR-a.