DOGUS GRUPA

Tko su moćni turski ulagači koji grade hotele i žele marine na Jadranu

28.07.2015 u 09:02

Bionic
Reading

Ovogodišnji investicijski bum u hrvatskom turizmu upotpunila je i Dogus grupa otvaranjem luksuznog hotela u Šibeniku. Još je to jedna u nizu investicija moćne turske grupacije, a dosad je uložila oko 300 milijuna eura u Hrvatsku

U hotel D-Resort sa 63 luksuzne sobe, šest apartmana i tri ekskluzivne vile, smješten u šibenskoj marini Mandalina, Dogus grupa je uložila 25 milijuna eura i potvrdila status jednog od najvećih investitora u hrvatski turizam.

Turski konglomerat u vlasništvu obitelji Sahenk u Hrvatsku je došao 2009. na poziv šibenskog poduzetnika Gorana Prgina

Boro Maletić

s kojim je ušao u projekt marine Mandalina. Nakon što je Prginova tvrtka NCP 2012. zapala u teškoće Dogus grupa je preuzela šibensku marinu i nastavila investirati. Trenutno je Mandalina jedina marina u Hrvatskoj koja može prihvatiti velike jahte.

U međuvremenu su razvili nautički i hotelijerski biznis diljem Jadranske obale. Od zadarskog poduzetnika Zdenka Zrilića preuzeli su marinu Dalmacija u Sukošanu, najveću na Jadranu, te marinu Borik, butik-marinu u zapadnom dijelu Zadra.

Lobist Maletić pomaže u akvizicijama

U poslovnim operacijama Dogus grupe u Hrvatskoj važnu ulogu ima i Boro Maletić, lobist koji turskoj grupaciji pomaže u brojnim akvizicijama. Zagrebački zubar Maletić često se javlja kao važna karika u sklapanju poslova na domaćoj sceni.
Kao lobist u sjeni blizak Slavku Liniću, spominjao se u transkriptima oko prodaje Mercatora, radio je za MOL prilikom preuzimanja Ine, a navodno je bio i glavni lobist u spašavanju ostataka carstva posrnulog riječkog poduzetnika Roberta Ježića.

Uz financijsku pomoć Europske banke za obnovu i razvoj, tvrtka je uložila 30 milijuna eura u osuvremenjivanje ponude i povećanje razine usluga te su se ove tri marine našle među najpoželjnijim destinacijama u Hrvatskoj.

Osim preuzimanja pojedinih marina, Dogus grupa je kontinuirano povećavala udjel u ACI-ju, najvećem lancu marina u državnom vlasništvu. Trenutno raspolaže s 10,87 posto kapitala i ne krije interes da dođe do većinskog udjela. Zasad se još ne zna kad će krenuti privatizacija ACI-ja jer država nije riješila pitanje pomorskog dobra i vlasništva nad zemljištem.

Lani je Dogus grupa od Dragutina Biondića, bivšeg vlasnika Centar banke, kupila luksuzni hotel Villa Dubrovnik. U Zadru je od tvrtke Maraska preuzela staru upravnu zgradu te je planira prenamijeniti u ekskluzivan hotel s pet zvjezdica. Hotel će pratiti i luksuzan rezidencijalni dio, čiji će stanari moći koristiti hotelske sadržaje. Turci u taj projekt s partnerom Zdenkom Zrilićem planiraju uložiti oko 35 milijuna eura.

Međunarodnim konglomeratom u većinskom vlasništvu obitelji Sahenk osnovanim 1951. upravlja Ferit Sahenk, a on je ovih dana nazočio otvaranju šibenskog hotela. Grupa sa sjedištem u Istanbulu obuhvaća oko 250 kompanija i zapošljava 50.000 ljudi u građevinskoj industriji, bankarstvu, turizmu, nekretninama, trgovini i energetici. Lani je Dogus grupa ostvarila prihod od 3,7 milijardi eura, a najznačajniji segment poslovanja joj je financijska industrija. Između ostaloga, Dogus grupa je vlasnik druge najveće privatne banke u Turskoj, a bankarski biznis razvija i u Rusiji, Rumunjskoj i Nizozemskoj.

Posjeduje i nekoliko TV postaja, a poznata je i kao najveći turski distributer automobila i izdavač turskog izdanja Vougea.

Zadnjih godina grupa bilježi kontinuiran rast prihoda, ali i osjetan pad profitabilnosti. Dok je 2012. dobit iznosila 316,4 milijuna eura, lani je pala na 21,5 milijuna eura.