ZAKLADA ADRIS

U Rovinj stiglo 736 prijava za donacije i stipendije

13.07.2015 u 11:01

Bionic
Reading

Na deveti natječaj Zaklade Adris, raspisan od 14. svibnja do 15. lipnja 2015. pristiglo je ukupno 736 prijava, priopćeno je u ponedjeljak iz rovinjske Adris grupe.

Predsjednik Zakladne uprave, Korado Korlević, izvijestio je na zajedničkoj sjednici Zakladne uprave i Zakladnih vijeća da je za program Znanje i otkrića prijavljeno 189 projekata uz 142 zamolbe za stipendiranje nadarenih učenika i studenata. Za program Stvaralaštvo, Ekologija, Baština i Dobrota zaprimljeno je ukupno 405 prijava, i to za područje Stvaralaštvo 118, Ekologija 54, Baština 108 i Dobrota 125 prijava. Na prijedlog Zakladnih vijeća, odluku o donacijama i stipendijama, Zakladna će uprava donijeti u rujnu ove godine, nakon čega će biti objavljena na web stranicama Zaklade Adris i u dnevnim tiskovinama.

Komentirajući pristigle prijave, predsjednik zakladne Uprave, Korado Korlević, rekao je: 'Zaklada Adris iz natječaja u natječaj bilježi rast pristiglih prijava. U ovom je natječajnom ciklusu posebno zamjetan rast prijavljenih projekata iz područja Znanje i otkrića, koji čine čak četvrtinu ukupnog broja prijava. Ove činjenice pokazuju da je znanstvena zajednica prepoznala djelovanje Zaklade Adris. Stečeno je svojevrsno povjerenje u rad Zaklade, prepoznata je objektivnost u vrednovanju prijava koju jamči uključenost najistaknutijih hrvatskih stručnjaka u tijelima Zaklade. Uz transparentnost natječajne procedure, većem broju prijavljenih kvalitetnih znanstvenih projekata zasigurno je pripomoglo i smanjeno administriranje u odnosu na druge slične natječaje.'

Podsjetimo, za financiranje Zaklade, Adris grupa izdvaja jedan posto dobiti ostvarene u prethodnoj godini. Od svog osnutka 2007. godine, Zaklada je u osam natječajnih ciklusa dodijelila više od 30 milijuna kuna. Zahvaljujući donacijama Zaklade Adris, učinjen je dubok trag u znanosti, kulturi, očuvanju prirodne baštine, kreativnosti i humanitarnom djelovanju. Posebno valja istaknuti više od 250 odobrenih stipendija za izvrsne učenike srednjih škola, studente na preddiplomskom i diplomskom studiju te polaznike poslijediplomskih i doktorskih studija hrvatskih i prestižnih svjetskih fakulteta.

Kriteriji izvrsnosti i inovativnosti te doprinos razvoju hrvatskoga društva i općem dobru, ključni su u odabiru projekata koje podupire Zaklada Adris.

U Adrisu podjsećaju da je proljetos imenovana nova zakladna Uprava i vijeća Zaklade Adris. Na čelu Zaklade je istaknuti hrvatski edukator i astronom, jedan od najproduktivnijih tragača za asteroidima svih vremena - Korado Korlević, a uz počasnog predsjednika prof. dr. sc. Zvonimira Marekovića, Upravu Zaklade čine i dr. sc. Željko Lovrinčević, prof. dr. sc. Gojko Bežovan, Igor Zidić, prof. dr. sc. Josip Paladino te prof. dr. sc. Željko Kaštelan. Zakladno vijeće za program Znanje i otkrića čine dr. sc. Ksenija Zahradka, dr. sc. Tomislav Domazet-Lošo i doc. dr. sc. Dinko Mitrečić. A Zakladno vijeće za program Stvaralaštvo, ekologija, baština, dobrota: prof.dr.sc. Božo Skoko, Davor Bruketa i Stjepan Hauser, svjetski poznati violončelist, dugogodišnji stipendist Zaklade Adris.