ANALITIČARI ERSTEA:

Valamaru će rasti dobit, kupite dionice!

06.07.2015 u 13:45

Bionic
Reading

Erste analitičari objavili su inicijalnu analizu za dionice Valamar Riviere, jedne od vodećih turističkih tvrtki u Hrvatskoj, kojima su odredili preporuku ‘kupiti’ te postavili dvanaestomjesečnu ciljanu cijenu od 26,50 kuna, što je 30-ak posto više od cijene po kojoj su se dionice trgovale u trenutku objave analize

Preporuka, ciljana cijena i pozitivan stav Erste analitičara prema dionicama Valamar Riviere rezultat su više čimbenika, koji uključuju, između ostalih, Valamarov uravnotežen portfelj smještajnih kapaciteta i snažnu poziciju na rastućem turističkom tržištu, pozitivne izglede za organski rast prihoda i profitabilnosti, investicije u podizanje konkurentnosti, ambiciju i dobru poziciju za eksterno širenje te korporativno restrukturiranje provedeno krajem 2014. godine.

U obrazloženju Ersteovih analitičara navodi se da je Valamar Riviera jedna od vodećih turističkih tvrtki u Hrvatskoj, čiji prihodi premašuju milijardu kuna i koja upravlja smještajnim objektima kapacitiranim svakodnevno ugostiti oko 43.000 ljudi. Valamarov turistički portfelj izbalansiran je s više aspekata, kako prema vrsti objekata (hoteli, apartmani, kampovi, hosteli) i kategoriji (od dvije do pet zvjezdica), tako i po destinacijama (Istra, Kvarner, Dubrovnik) ili vrsti odmora i interesima (obiteljski, wellness, sportski, kongresni itd.). Takva uravnoteženost portfelja kojim upravlja omogućuje tvrtci dobro pozicioniranje u različitim segmentima turističkog tržišta.

‘Valamar stalno povećava kapacitete, poboljšava njihovu kvalitetu i kategorizaciju te dodaje nove sadržaje, pa je po iznosu provedenih ulaganja u proteklim godinama bio jedan od najvećih investitora u turističkom sektoru. Takve investicije omogućuju tvrtci postizanje veće konkurentnosti i viših cijena smještaja. Osim u podizanje kvalitete smještaja, Valamar je spreman investirati i u eksterno širenje kroz akvizicije, za što iskazuje jasan interes te je u dobroj poziciji za pribavljanje potrebnog kapitala, bilo kroz operativni novčani tijek, zaduživanjem ili vlasničkim financiranjem. To je još jednom potvrdio i lipanjskom akvizicijom Hotela Baška na otoku Krku, čime je povećao kapacitete za gotovo dvije tisuće smještajnih jedinica u hotelima, apartmanima i kampovima, te ojačao svoju tržišnu poziciju na Kvarneru’, navodi se između ostalog u analizi.

Izgledi za nastavak takvih trendova su pozitivni, zbog čega Erste analitičari predviđaju nastavak rasta Valamarovih prihoda, i to u prosjeku oko 7 posto godišnje u slijedećih pet godina.

Najveće relativno povećanje prihoda očekuje se u 2015. godini, i to za oko 17 posto, jednim dijelom kroz organski rast te drugim dijelom kroz konsolidaciju Hotela Baška. Također, Erste analitičari očekuju značajno povećanje profitabilnosti Valamar Riviere, te prognoziraju dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) u iznosu većem od 400 milijuna kuna.

Osim EBITDA koju donosi konsolidacija Hotela Baška, Erste analitičari očekuju i značajan organski rast profitabilnosti zbog očekivane bolje operativne efikasnosti, a posebno nakon korporativnog restrukturiranja provedenog u drugom dijelu 2014. godine, u kojem je prethodno vrlo kompleksna struktura tvrtke značajno racionalizirana organizacijski, upravljački i vlasnički.