GLAVNA SKUPŠTINA

Dioničari Ine odlučuju o dividendi i širenju djelatnosti

12.06.2015 u 08:59

Bionic
Reading

Na današnjoj Glavna skupštini dioničari Ine odlučivat će, između ostaloga, o prijedlogu da se iz zadržane dobiti kompanije isplati dividenda od 15 kuna po dionici ili ukupno 150 milijuna kuna

Prihvate li dioničari prijedlog Uprave i Nadzornog odbora o dividendi, najvećem pojedinačnom dioničaru Ine, mađarskom MOL-u, koji ima 49,08 posto dionica, pripala bi dividenda u iznosu od 73,6 milijuna kuna, hrvatskoj državi, koja drži 44,84 posto dionica, 67,3 milijuna kuna. Ostalim bi dioničarima za dividendu išao iznos od ukupno 9,1 milijun kuna.

'Ova isplata predlaže se kako bismo pokazali snagu kompanije i u zahtjevnom okruženju te da bismo osigurali povrat ulaganja dioničarima i pritom ojačali njihovo povjerenje. Imajući u vidu konsolidirani financijski položaj kompanije, predložena isplata neće ugroziti financiranje budućih projekata niti će imati značajan utjecaj na snažan financijski položaj i razinu duga', ističe Uprava Ine u obrazloženju prijedloga za dividendu.

Na glavnoj skupštini dioničari će odlučivati i o širenju poslovanja na nove djelatnosti. Između ostaloga, kompanija se planira baviti željezničkim prijevozom pa predlaže da se u predmet poslovanja društva doda upravljanje željezničkom infrastrukturom, pružanje željezničkih usluga i djelatnost željezničkog prijevoza.