NELOJALNA KONKURENCIJA

CityEX: Moramo otpustiti 800 ljudi jer država štiti Poštu

03.06.2015 u 12:42

Bionic
Reading

U kurirskoj kompaniji CityEX od 1. srpnja bez posla će ostati oko 800 ljudi. Krivca za probleme u poslovanju u CityEX-u nalaze u regulatoru tržišta.

Distribucija pisama, kažu u CityEX-u, postala je nemoguća u uvjetima koje nameće Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM). Agencija je naime, prisilnom naplatom sa računa CityEX-a preuzela pet posto ukupno ostvarenih prihoda i prebacila ih na račun HP-a – Hrvatske pošte.

'To je bio udarac od kojega se nismo mogli oporaviti i stoga smo bili prisiljeni na pokretanje predstečajnog postupka. Planom restrukturiranja predviđeno je potpuno gašenje sektora pisama i fokus na daljnji razvoj paketnog segmenta', poručuju u CityEX-u.

Smatraju da ih je država oštetila kako bi favorizirala HP i to dokazuju tvrdnjama kako država cijelo vrijeme oslobađa HP obveze naplate PDV za gotovo sve usluge, iako je europskim direktivama određeno da je to moguće samo za usluge od javnog interesa.

HP je naime, uslugama od javnog interesa proglasila sve komercijalne usluge kao što su distribuciju izvadaka iz bankovnih računa, distribucija računa i telekomunikacijskih usluga. Na taj je način HP u prednosti pred konkurencijom i to za 25 posto jer ne naplaćuje PDV.

'Država, odnosno HAKOM čiji su članovi predloženi od strane Ministarstva prometa, a uglavnom se radi o ljudima koji su došli izravno iz HP, omogućava HP – u da velikim korisnicima osim oslobođenja od PDV nudi i popuste do 55 posto. Za takve popuste, nigdje na svijetu, niti u jednoj radno intenzivnoj djelatnosti ne može biti ekonomskog opravdanja, radi se o čistom dampingu cijena kojima se preotimaju svi važniji klijenti ostalih davatelja na tržištu', dodaju u CityEX-u.

Napominju kako je država je u Zakon o poštanskim uslugama ubacila odredbe po kojima se HP-u trebaju nadoknaditi eventualni gubici koje ostvaruje obavljajući usluge. Obzirom da se odobravaju popusti od 55 posto gubici su neminovni, a svi ostali davatelji moraju iz svojih prihoda dati pet posto za pokrivanje gubitaka koje ostvaruje HP.

'Ovakav primjer uništavanja konkurencije pod zaštitom države doista nije moguće pronaći nigdje u uređenim tržišno orijentiranim državama. Pod pritiskom EU, sada se upravo radi na hitnoj proceduri promjena Zakona o poštanskim uslugama po kojima se ta obveza uplate od pet posto prihoda briše iz zakona. Međutim, svrha njezinog postojanja – uništenje najvećeg konkurenta državnoj tvrtci, je postignuta.', poručuju.

Trenutačno, CityEX je u postupku otvaranja predstečajne nagodbe u kojoj su do sada prijavljene tražbine dosegle iznos od 145 milijuna kuna.

'Očekujemo da će se postupak završiti relativno brzo i da će se kroz poslovanje tvrtke na paketnom tržištu ostvariti stabilan rast i pozitivno poslovanje. Sadašnje projekcije i napravljeni Plan restrukturiranja daju nam dobre argumente za optimizam', zaključuju u CityEX-u.

Kao mogući 'spasitelj' CityEX-a spominjao se Tisak. Taj maloprodajni lanac u vlasništvu koncerna Agrokor navodno je pregovarao o preuzimanju CityEx-a, međutim do ovog časa niti jedna strana nije demantirala niti potvrdila eventualne pregovore.