POČELA REORGANIZACIJA

CityEX odustaje od pisama i letaka, dostavljati će samo pakete

02.06.2015 u 10:51

Bionic
Reading

Kurirska tvrtka CityEX od 30. srpnja više neće zaprimati niti dostavljati pisma, preporučene pošiljke, tiskanice i neadresiranu poštu. Svi ugovori s klijentima koji se odnose na tu vrstu poslu biti će otkazani, doznaje tportal

Naime, CityEX poslao je obavijest svojim klijentima u kojoj se navodi da je tvrtka u 'složenoj poslovnoj situaciji koja je dovela do podnošenja prijedloga za otvaranje postupka predstečajne nagodbe'. Kroz predstečaj CityEX će se pokušati restrukturirati.

'Društvo CityEX se strateški orijentira na usluge prijama prijenosa i uručenja paketa. Slijedom navedenog na raspolaganju sa Vam i dalje usluge paketne dostave na teritoriju cijele Republike Hrvatske', stoji u obavijesti klijentima.

CityEX zatražio je predstečaj sredinom ožujka nakon što su mu Porezna uprava i Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) blokirali račun. Vrijednost potraživanja prijavljenih u predstečaju iznosi 145 milijuna kuna.

U međuvremenu, dok je CityEX pripremao dokumentaciju za predstečaj nastali su novi dugovi prema državi, pa je Ministarstvo financija krenulo u prisilnu naplatu tvrdeći pritom da City zloupotrebljava odredbe predstečajnog zakona.

Naime, na dan otvaranja predstečaja CityEX nije imao evidentirani porezni dug, no on je nastao u međuvremenu, pa je Porezna krenula u akciju – najprije opomenom u iznosu 3,4 milijuna kuna, od čega milijun kuna otpada na plaće radnika.

Zadnja obavijest koju je Fina objavila u vezi predstečaja je ona od 7. svibnja u kojoj se produljuje rok za dostavu dokumentacije do 3. lipnja.

Prihodi CityEX-a lani su pali 15 posto na 132,7 milijuna kuna, dok je gubitak bio dva milijuna kuna manji nego 2013. te je iznosio 23 milijuna kuna. Krajem 2014. zapošljavali su 980 ljudi, dok je krajem 2013. radilo 1259 radnika, što je smanjenje od gotovo 25 posto.