VELIK KAO TRI AGROKORA

Tko je i kako posluje novi vlasnik TDR-a?

01.06.2015 u 10:42

Bionic
Reading

British American Tobacco - BAT, novi vlasnik Tvornice duhana Rovinj, britanska je multinacionalna kompanija i drugi najveći svjetski proizvođač cigareta s godišnjim prihodom koji je veći od hrvatskog državnog proračuna

Samo lani prihodi BAT-a iznosili su 13,9 milijardi funti ili 146 milijardi kuna. To je i gotovo tri puta veći prihod od prihoda kojeg ostvari Agrokor Ivice Todorića, čiji godišnji promet sada s Mercatorom premašuje sedam milijardi eura. Prihodi TDR-a lani su pak iznosili tek nešto više od milijardu kuna - što znači da je lovac 150 puta veći od rovinjske lovine!

BAT je peta najveća kompanija na Londonskoj burzi. Ako se računa prema aktualnoj vrijednosti kojom se trguje dionicama BAT-a, ta kompanija trenutačno vrijedi 67 milijardi funti ili 703,5 milijardi kuna. To znači da BAT-a vrijedi pet i pol puta više nego sve kompanije čije su dionice uvrštene na Zagrebačku burzu.

Samo lani BAT je proizveo 667 milijardi cigareta (TDR nešto više od devet milijardi). Tvrtka je prisutna na više od 50 tržišta, a vodi je Richard Burrows

Burrows je prije dolaska u BAT radio kao predsjednik Bank of Irelanda, dok je prije toga zapaženu karijeru ostvario u industriji žestokih alkoholnih pića. Osim toga, član i je famozne Trilateralne komisije. Glavni izvršni direktor BAT-a je Nicandro Durante.

Najveći su vlasnici BAT-a investicijske kuće. Najviše dionica drži američki Fidelity Investment, slijede švicarska investicijska banka UBS, WHV Investments iz San Francisca i Invesco iz Atlante.

BAT-ov odnos s TDR-om na hrvatskom tržištu u prošlosti je bio buran. Sukobili su se 1997., kada je BAT kupio Tvornicu duhana Zadar. Godinu dana kasnije TDR je kupio Tvornicu Duhana Zagreb.

Nakon što je BAT u Zadar uložio oko 70 milijuna eura, tadašnji potpredsjednik Vlade Slavko Linić izjavio je da je BAT 'loš investitor u Hrvatsku jer ne poštuje propise i sklon je podmićivati za ulazak na tržište'.

Kad je u kolovozu 2003. Nacional objavio da BAT svoje regionalno sjedište seli iz Budimpešte u Zagreb, očekivalo se da će preuzeti TDR za milijardu eura.

No umjesto da preseli regionalnu centralu u Hrvatsku, BAT je izgubio Tvornicu duhana Zadar. Postalo je jasno da neće dosegnuti cilj od 75 posto tržišnog udjela, dok je Visoki trgovački sud poništio privatizaciju Tvornice Duhana Zadar jer su ustanovili da BAT nije platio 20 spornih dionica i umjesto da ponudu za TDR, kompanija je kupila tvornicu u Srbiji (u Vranju) i 2005. se povukla iz Hrvatske.