DOBAR POSLODAVAC

Uoči prodaje TDR-a, šefovi Adrisa nude dionice radnicima

25.05.2015 u 15:33

Bionic
Reading

Nastavljajući tradiciju sudjelovanja zaposlenika u vlasništvu tvrtke, Adris grupa, 25 godina nakon privatizacije TDR-a i uoči njegove prodaje, pokrenula je novi program stjecanja dionica koji će i sadašnjim zaposlenicima omogućiti sudjelovanje u vlasništvu kompanije

Sadašnji program obuhvaća zaposlenike tvrtki u sastavu Adris grupe, kojom upravlja Ante Vlahović, a kojima će se, nakon restrukturiranja, pridružiti i zaposlenici Croatia osiguranja.

'Da je posrijedi koristan program i za tvrtku, pokazuju ne samo Adrisova iskustva nego i trendovi u Europskoj uniji. Tako je, primjerice, u usporedbi s 2012., u 2013 godini razina kapitala u vlasništvu zaposlenika porasla za više od 30 posto. Cijena dionica takvih kompanija porasla je više od cijene dionica onih kompanija koje u svojoj vlasničkoj strukturi nemaju zaposlenike kao dioničare. Vrijednost pak kompanija koje su uvele neki od oblika participacije zaposlenika raste 3-4 posto brže od ostalih kompanija, dok se uz participativni menadžment taj rast može ubrzati i za 10-15 posto', priopćeno je iz Adrisa.

Istraživanja pokazuju da se zaposlenici-dioničari lakše identificiraju s tvrtkom, da postaju zainteresiraniji za poslovanje, rast i razvoj, te održivost tvrtke. Takvi zaposlenici motiviraniji su za rad i njihova produktivnost znatno je veće od produktivnosti onih zaposlenika koji nisu dioničari.