ZB TRADER

Zaba predstavila platformu za trgovanje na svjetskim burzama

22.05.2015 u 15:33

Bionic
Reading

Zagrebačka banka (Zaba) predstavila je ZB Trader, novu trgovinsku platformu koja korisnicima omogućava online trgovanje na svjetskim burzama i na Zagrebačkoj burzi, a svim zainteresiranima pruža se mogućnost 20-dnevnog probnog roka tijekom kojeg u demo-modu mogu trgovati sa 100.000 eura virtualnog novca

Nova usluga sastoji se od ZB Tradera Global, namijenjenog trgovanju na inozemnim tržištima, točnije online trgovanju više od 19.000 dionica širom svijeta, više od 2.600 ETF-ova, tj. fondova izlistanih na burzama, te više od 40 certifikata, rekao je Jurica Jednačak, voditelj direkcije Brokerskih poslova Zagrebačke banke.

ZB Trader HR, pak, namijenjen je trgovanju na Zagrebačkoj burzi i nastavak je onoga što je banka uvela prije šest godina.

"ZB Trader omogućava formiranje vlastitog portfelja dionica koji uključuje najlikvidnije dionice te pruža mogućnost investiranja u pojedino tržište. Prednosti ZB Tradera Global, uz ostalo su jednostavnije i brže trgovanje vrijednosnim papirima na inozemnim tržištima, veliki izbor tržišta, niži transakcijski troškovi kao i mogućnost praćenja cijena u realnom vremenu", kazao je Jednačak, dodavši kako svim zainteresiranima preporuča skidanje demo aplikacije s web stranica Banke, gdje će se tijekom 20 dana, i sa 100.000 eura virtualnog novca, moći upoznati s funkcioniranjem aplikacije.

Direktor odjela tržišta pri Investicijskom bankarstvu i financijskim tržištima u Zagrebačkoj banci Ivo Balen istaknuo je kako je ta banka još 2009. uvela uslugu e-trade, koja je omogućavala online trgovanje dionicama na Zagrebačkoj burzi te da je tim putem dosad trgovalo pet tisuća klijenata.

Po njegovim riječima, prednosti ZB Tradera HR su zadavanje naloga neovisno o radnom vremenu brokera ili burze, jednostavnost trgovanja papirima na Zagrebačkoj burzi i dr.

ZB Trader će se moći pokrenuti otvaranjem računa u svakoj poslovnici Zabe kao i kod brokera te banke u Savskoj 62, a sama usluga se ne naplaćuje. Usluga je na hrvatskom jeziku, dostupna je korisnicima Banke, ali i ostalima i to putem desktop verzije.

Pregled situacije na dioničkim tržištima iznijela je Ivana Blašković, voditeljica istraživanja u odjelu Korporativnih analiza Zabe, rekavši kako je ukupni promet na svjetskim burzama prošle godine porastao 12,5 posto, na 117.000 milijardi dolara te da je krajem 2014. na burzama bilo uvršteno gotovo 50.000 kompanija, pri čemu najveću tržišnu kapitalizaciju ima tvrtka Apple.