POSLOVANJE CRODUXA

General Čermak se zasad nije usrećio kupovinom OMV-ovih pumpi

20.05.2015 u 07:00

Bionic
Reading

Više od 100 milijuna eura platio je u veljači 2013. Ivan Čermak austrijskom OMV-u za 63 benzinske postaje. Najavljivao je tada kako će proširiti poslovanje na preko 100 crpki, ali u dvije godine dodao je samo dvije nove benzinske postaje dok mu prihodi od prodaje padaju

Prošlu godinu Čermakova tvrtka Crodux derivati dva završila je s 2,8 milijardi kuna prihoda, što je za 21,8 posto manje nego 2013, a dobit mu je pala za 5,7 milijuna kuna, na 15,6 milijuna kuna

Za usporedbu, 2012, dok je vlasnik crpki još bio OMV, prihodi su bili 4,3 milijarde kuna, zatim su u 2013. skliznuli na 3,6 milijardi kuna, da bi lani završili na spomenutih 2,8 milijardi kuna

Pokušali smo od Čermaka čuti kako on objašnjava pad prihoda i hoće li širiti maloprodajnu mrežu, međutim na naš upit do zaključenja ovog teksta nismo dobili odgovor.

Za Čermakove izravne konkurente, kompanije usporedive veličine, ruski Lukoil, slovenski Petrol i mađarski Tifon, prošla godina nije bila loša.

Dapače, Rusi i Slovenci zabilježili su osjetan rast prihoda. Lukoil je ostvario plus od 7,7 posto, na 1,8 milijardi kuna, ali uz gubitak od 39,6 milijuna kuna. Petrolu su pak porasli i prihodi (+17,1 posto) i dobit (+37,6 posto). Tifonu su prihodi pali za 3,8 posto, ali je poslovao u plusu od 16,6 milijuna kuna.

Afera Oktan izbila je sredinom prosinca 2014. te je punila novinske stupce do kraja veljače ove godine. Zasigurno je i ona utjecala na ukupan pad prihoda Čermakovog Croduxa u prošloj godini.

Podsjetimo, prilikom inspekcije benzinskih postaja ustanovljeno je da na tri Croduxove crpke dizelsko gorivo ne zadovoljava zimsku kvalitetu. Čermak je odmah oštro reagirao te je ustvrdio kako se radi o zabludi ili zloj namjeri prvenstveno ciljajući na ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka

Višemjesečna trakavica završila je tako da je supervizija koju je naručilo samo ministarstvo pokazala da je inspekcija pogriješila, odnosno da su ispravna dva od tri uzorka.

'Nanesena nam je šteta od najmanje 150 milijuna kuna i nju će nažalost morati platiti građani', govorio je u veljači Čermak te je tada najavio i podizanje sudske tužbe.

I dok mu s gorivom i ne ide najbolje, generalov biznis s plinom cvjeta. Prošlu godinu tvrtka Crodux plin zabilježila je rast prihoda od čak 66 posto, na 866,2 milijuna kuna, te dobit od 18,8 milijuna kuna (+26 posto).

Lani je Čermak dobio lokacijsku dozvolu za gradnju termoelektrane – toplane na plin snage 600 megavata pokraj Slavonskog Broda. Riječ je o projektu vrijednom 450 milijuna eura koji bi trebao financirati s partnerima.

Nadao se da će s gradnjom početi u 2014, ali zbog odustajanja HEP-a i problema s građevinskom dozvolom sve je odgođeno. U jeku afere Oktan moglo se čuti kako general za to izravno smatra odgovornim ministra Vrdoljaka jer on favorizira izgradnju slične elektrane u Osijeku.