NEDALEKO OD ZABOKA

U Hrvatskoj se slaže Facebookov data centar za Švedsku

Bionic
Reading

Hrvatska podružnica Emersona već dvije godine radi na Facebookovom projektu podatkovnog centra koji će biti smješten u Švedskoj, potvrdio je za ictbusiness.info direktor Emersona u Hrvatskoj Luka Gašpar

'Prva faza je gotova i druga je u fazi realizacije. Mi smo Globalni centar izvrsnosti za Modularne Data Centre u multinacionalnoj kompaniji Emerson. Ovu ideju koja je pretočena u globalni proizvod napravio je Emerson Hrvatska. U zadnjih 12 mjeseci zaposlili smo vise od 50 inženjera i dalje smo u fazi zapošljavanja. Sve integracije i proizvodnju za Europu, Srednji istok i Afriku imamo u Hrvatskoj. Upošljavamo veliki broj kooperanata i ne trebate niti pitati odakle - iz Hrvatske', rekao je Gašpar.

Iz pogona nedaleko Zaboka na mjestu gdje je nekad bilo jedino zagorsko brodogradilište Prinz Adriatic, sada se slažu kontejneri za data centar Facebook čija se ukupna vrijednost procjenjuje na oko 600 milijuna dolara. Sklapanje se odvija u blizini arktičkog kruga u Luleu gdje će faza 2 ili kako ju u Emersonu nazivaju Lulea 2 imati više od 125 tisuća četvornih stopa (11600 četvornih metara) te se sastoji od 250 modula i bit će podatkovni centar u potpunosti pogonjen obnovljivim izvorima energije.

Više pročitajte OVDJE