'SEOUL FOOD 2015'

Agrokor, Vindija, Kraš i Badel 1862 premijerno u Koreji

12.05.2015 u 10:39

Bionic
Reading

U Seoulu, glavnom gradu Južne Koreje, u utorak je upriličeno otvaranje najznačajnijeg sajma hrane i pića u Aziji, 'Seoul Food 2015' koji se održava od 12. do 15. svibnja 2015. godine. Sajam je otvoren simboličnim rezanjem vrpce u kojem su sudjelovali svi diplomatski predstavnici u Republici Koreji, na čelu sa svjetskim predsjednikom i direktorom Korejskog poslovnog centra Jaehong Kimom, priopćili su iz Hrvatsko-korejskog poslovnog kluba

Diplomatski zbor na svečanosti otvaranja predvodio je veleposlanik SAD-a u Koreji, Mark William Lippert kojemu se u rezanju vrpce pridružila i veleposlanica Republike Hrvatske u Japanu Mira Martinec. Svečanosti otvorenja nazočili su i predstavnici hrvatskih tvrtki Agrokora, Kraša, Vindije i Badela 1862 koji izlažu svoje proizvode, kao i brojni drugi uglednici među kojima počasni konzul Republike Hrvatske u Koreji i član Savjetodavnog odbora Hrvatsko-korejskog poslovnog kluba In-Mo Yang, inače dugogodišnji savjetnik osnivača Samsung Grupe g. Lee Byung-chula i direktor Samsung Engineeringa, Ivan Škorić, potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore, g. KwanMook Kim, direktor Korejskog poslovnog centra (KOTRA), Zoran Horvat, predsjednik Hrvatsko-korejskog poslovnog kluba, te Igor Zgrabljić, glavni tajnik Hrvatsko-korejskog poslovnog kluba i drugi.

Hrvatsko-korejski poslovni klub u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom, Veleposlanstvom Republike Koreje u Hrvatskoj i uredom KOTRA-e u Zagrebu organizirao je prvi nastup hrvatskih tvrtki na ovom sajmu, kao i posjet prateće hrvatske poslovne delegacije koja će ovom prigodom započeti suradnju s korejskim poslovnim svijetom. Sajam se održava u korejskom najvećem poslovno-izložbenom centru Kintex, u jednoj od 10 dvorana veličine 76.121m2, s 50 zemalja sudionika, na 3.000 izložbenih prostora s preko 1.500 izlagača te očekivanih više od 52.000 posjetioca.

'Seoul Food 2015' najznačajniji je događaj u Koreji za poslovne subjekte u području uvoza/izvoza hrane i pića koji su aktivni na korejskom tržištu. Sudjelovanje hrvatskih kompanija na sajmu izazvalo je ogroman interes korejske javnosti, što je još jedan veliki iskorak na putu otvaranja korejskog tržišta i promocije Hrvatske i hrvatskih proizvoda na Dalekom istoku. Dodatna potvrda leži u činjenici da je Hrvatsku u 2014. godini posjetilo preko 270.000 Koreanaca te se očekuje da će taj broj dosegnuti gotovo 400.000 korejskih gostiju u 2015. godini.

Koliko je izlaganje hrvatskih kompanija na ovom sajmu važno, pokazuje i činjenica da su njihov nastup podržale diplomatske, gospodarske i poslovne instance te pokazale kako se zajedničkim radom i trudom mogu ostvariti značajni koraci u promoviranju hrvatskog gospodarstva, navodi se u priopćenju.

Hrvatsko-korejski poslovni klub osnovan je s ciljem promicanja i unapređivanja ovakve gospodarske suradnje između Republike Hrvatske i Republike Koreje, s naglaskom na poticanje razvoja poduzetništva i poduzetničkih inicijativa te trgovinske razmjene između dviju zemalja.