AGROKOROVI REZULTATI

Jamnica i Ledo i dalje su vodeće Todorićeve perjanice

05.05.2015 u 08:15

Bionic
Reading

Sedam kompanija iz koncerna Agrokor koje kotiraju na Zagrebačkoj burzi u prvom kvartalu ove godine ostvarile su prihode od dvije milijarde kuna, što je četiri posto više nego u prvom lanjskom kvartalu

Za nešto bolji rezultat od prošlogodišnjeg ponajviše su zaslužne Jamnica, Ledo, Tisak i Zvijezda, čiji je prihod rastao dok su prihodi poljoprivrednih tvrtaka Belja, Vupika i PIK Vinkovca pali.

Posebnu pozornost zaslužuje Jamnica, čiji su poslovni prihodi u prvom kvartalu porasli čak 58 posto te sada iznose 477 milijuna kuna, a ta je tvrtka ostvarila neto dobit od 22 milijuna kuna. Za dvoznamenkasti rast pokazatelja zaslužno je preuzimanje distributera za hotele i ugostiteljstvo, Roto dinamica, čiji prihodi iznose 165 milijuna kuna, a ove su godine prvi put pribrojeni rezultatima Jamnice.

Prihodi Leda porasli su na 329 milijuna kuna ili sedam posto, za što je djelomično zaslužna i konsolidacija Frikoma Makedonija. 'Rast prihoda posljedica je intenzivnih marketinških i prodajnih aktivnosti uz raniju pripremu za uskrsne blagdane te prethodno razdoblje katoličkog i pravoslavnog posta, gdje je Grupa zadovoljila zahtjevima bogatom ponudom ribe', komentira predsjednik Uprave Leda Hrvoje Kraljević.

Blago su rasli prihodi Zvijezde i Tiska, no obje su kompanije prvi kvartal završile s gubitkom. Tisak je izgubio 8,1 milijun kuna, a Zvijezda 4,5 milijuna kuna.

Poslovni prihodi Belja u prvom su kvartalu pali čak 21 posto, na 334 milijuna kuna. Predsjednik Uprave Dalibor Poznić opravdava se utjecajem financijske krize koja prema njegovim riječima: 'Još uvijek bitno određuje uvjete poslovanja u Hrvatskoj te zemljama u okruženju.'

Unatoč padu prihoda, dobit Belja u prvom kvartalu porasla je gotovo 600 posto, na 15 milijuna kuna. Sličan trend - pad prihoda (91,5 milijuna kuna,- 25 posto) i rast dobiti (1,1 milijun kuna, +266 posto) zabilježen je i kod PIK Vinkovaca.

Vupik je prvi ovogodišnji kvartal završio prihodom od 92,7 milijuna kuna, što je tri posto manje nego u istom razdoblju lani i gubitkom od 10,8 milijuna kuna.

Navedene kompanije i njihov prihod tek su manji dio koncerna Agrokor, kojem najveći doprinos daje Konzum, čije su dionice povučene s Zagrebačke burze. Ukupno rezultatu potrebno je pribrojiti i rezultate Mercatora, kojeg je Agrokor preuzeo lani.

Ante Todorić, član uprave Agrokora prije dva tjedna u intervju za makedonski tjednik Kapital kazao je kako će u 2015., zahvaljujući preuzimanju Mercatora, ukupan prihod grupe narasti do razine od sedam milijardi eura.

Od sedam milijardi eura, šest se odnosi na trgovinu (Konzum i Mercator), dok milijarda odlazi na prehrambeni i druge biznise (Ledo, Jamnica, Tisak).