MIHAEL FURJAN

Pliva ima novog predsjednika Uprave

04.05.2015 u 15:01

Bionic
Reading

Najveća hrvatska farmaceutska kompanija Pliva ima novog predsjednika Uprave. Kako je objavljeno iz Plive, Mihael Furjan poziciju predsjednika Uprave preuzima 4. svibnja 2015., a Tihomir Orešković, dosadašnji prvi čovjek Plive odlazi u Amsterdam gdje će biti glavni Tevin financijaš za Europu. Pliva posluje u sastavu izraelskog Teva Groupa

'Izuzetno nam je drago što smo imenovali Mihaela Furjana koji je svoju karijeru započeo i uspješno razvijao upravo u Plivi. Nakon stjecanja međunarodnog iskustva na istaknutim pozicijama u farmaceutskoj industriji, Mihael se vraća u Hrvatsku kako bi svojim iskustvom i znanjem doprinio poslovanju vodeće kompanije na hrvatskom farmaceutskom tržištu', rekao je Hubert Puech d'Alissac, predsjednik Nadzornog odbora Plive. 'Mihael Furjan bit će također zadužen za komercijalno poslovanje u regiji Jugoistočne Europe te će uz postojeće timove raditi na pružanju što kvalitetnijih usluga svim našim partnerima i korisnicima u Sloveniji, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji i Crnoj Gori', istaknuo je.

Kako se navodi u priopćenju, Mihael Furjan iskusan je menadžer s više od 15 godina iskustva u farmaceutskoj industriji koji je svoju karijeru započeo u Plivi 1997. godine.

Nakon završetka školovanja na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, zaposlio se kao poslovni analitičar u Ekonomskim poslovima gdje je u kratkom roku napredovao do rukovoditelja, a zatim i rukovoditelja Operativnog planiranja u marketingu. Mihael Furjan svoju je ekspertizu razvijao u različitim područjima farmaceutske industrije pa je tako 2001. imenovan direktorom projekta Biotehnologije, 2003. direktorom Lansiranja novih proizvoda u odjelu Strateškog marketinga, a 2004. višim direktorom Korporativnih proizvoda u odjelu Razvoja poslovanja.

Iz Plive odlazi 2009. kada je obnašao odgovornost za cjelokupni životni ciklus proizvoda i vođenje europskog tima za upravljanje projektima i podršku tržištima. Njegovo bogato menadžersko iskustvo uključuje poznavanje financijskog poslovanja, razvoja proizvoda, marketinga i prodaje, procesa restrukturiranja kao i vođenje internacionalnih timova i projekata. Nakon nekoliko godina koje je proveo zajedno s obitelji u Švicarskoj, u Plivu se vraća s pozicije izvršnog direktora globalne generičke kompanije zaduženog za internacionalni portfelj proizvoda, ističe se u priopćenju.

'Osim iznimne odgovornosti, veliko je zadovoljstvo prihvatiti se vođenja vodeće farmaceutske kompanije u Hrvatskoj. Svoj profesionalni život započeo sam u Plivi kojoj sam zahvalan za znanja i izazovne projekte na kojima sam imao priliku raditi već na početku svoje karijere. Pliva je danas važan dio Teva Groupa, najveće generičke kompanije u svijetu koja iskustvom i znanjem svojih zaposlenika aktivno sudjeluje u svjetskim farmaceutskim kretanjima. Izazov je vratiti se u Zagreb, obogaćen internacionalnim iskustvom i nastaviti razvijati poslovanje ovako uspješne organizacije u regiji Jugoistočne Europe', rekao je Mihael Furjan.

Tihomir Orešković u srpnju 2014. preuzeo je odgovornost za financijsko poslovanje Teve u Europi, a u travnju 2015. imenovan je glavnim financijskim direktorom Tevinog globalnog generičkog poslovanja s mjestom rada u Amsterdamu.

Orešković je ovako prokomentirao novu funkciju: 'Preuzimanje odgovornosti za financijske operacije generičkog poslovanja Teve veliki je iskorak. Drago mi je da sam protekle tri godine stekao vrijedne uvide u kompleksno poslovanje Plive i imao priliku surađivati s vrhunskim profesionalcima koje krasi timski duh i želja za kontinuiranim napretkom i uspjehom. Uz činjenicu da se radi o vodećoj organizaciji na hrvatskom farmaceutskom tržištu Pliva danas predstavlja puno više od poslovanja u ovoj regiji. Zaposlenici iz Hrvatske svojim znanjem, ravnopravno s internacionalnim stručnjacima, sudjeluju u naprednim trendovima u farmaceutskoj industriji.'

'Siguran sam kako će investiranje, prvenstveno u proširenje i dodatnu modernizaciju proizvodnih procesa, ali i značajna ulaganja u istraživanje i razvoj dati dodatan poticaj za daljnji napredak i budući rast Plive, ali i cjelokupne farmaceutske industrije u Hrvatskoj', zaključio je.