PRVI KVARTAL

Ericsson NT: Neto dobit pala 26, a prihodi 2 posto

28.04.2015 u 10:56

Bionic
Reading

Ericsson Nikola Tesla ostvario je u prvom ovogodišnjem tromjesečju neto dobit od 25,2 milijun kuna, što je 26 posto manje u odnosu na isto razdoblje lani, pokazuje u utorak objavljeno financijsko izvješće te kompanije

Prihodi od prodaje su smanjeni 2 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, na 309,2 milijuna kuna. U ukupnim prihodima od prodaje udio domaćeg tržišta čini 19,1 posto, izvoz na Ericssonovo tržište 59 posto, dok izvoz na ostala tržišta sudjeluje s 21,9 posto.

Na domaćem je tržištu ostvareno 59 milijuna kuna prihoda od prodaje, oko 45 posto manje u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je prvenstveno posljedica promjene u dinamici ulaganja operatera, ističu u kompaniji.

Međutim, prihodi od prodaje na izvoznim tržištima (bez Ericssonova tržišta) povećani su 13 posto, na 67,7 milijuna kuna, što je prije svega rezultat realizacije projekata dogovorenih u prošloj godini.

Bruto dobit kompanije iznosi 46,1 milijun kuna, što je pad od 18 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Istodobno je operativna dobit niža za 22 posto, te iznosi 24,2 milijuna kuna. Bruto marža bilježi pad na 14,9 ponajprije zbog promjene u asortimanu prodanih proizvoda i usluga, navodi se u izvješću.

Ukupna novčana sredstva, uključujući kratkoročnu financijsku imovinu, na kraju tromjesečja iznose 269,7 milijuna kuna, što čini 35,8 posto ukupne imovine.

'Tijekom prvog tromjesečja 2015. kompanija je nastavila stabilno poslovati', ocijenila je predsjednica Uprave Gordana Kovačević u izvješću.

Ističe kako su usmjereni na provedbu svojih strateških ciljeva i inicijativa vezanih za razvoj poslovanja na svim tržištima te unaprjeđenje profitabilnositi kroz troškovnu učinkovitost i poslovnu izvrsnost.

Program smanjivanja troškova napreduje i brže od planiranog te već u prvom tromjesečju pokazuje solidne rezultate, poručila je Kovačević. Napominje i kako su nepovoljni ekonomski trendovi i oprezan pristup kupaca kapitalnim investicijama prisutni i dalje.

'U odnosu na isto razdoblje prethodne godine ostvaren je značajan rast prihoda na Ericssonovu tržištu. Tržišta Zajednice Neovisnih Država i Jugoistočne Europe također bilježe rast, čime je djelomično neutraliziran pad prihoda na domaćem tržištu', poručila je Kovačević, istaknuvši kako kompanija trenutno nije izložena financijskim rizicima u Rusiji i Ukrajini


Navela je i kako je kompanija, u skladu sa svojom strategijom, posebno fokusirana na prodaju u području mobilnog širokopojasnog pristupa internetu i ciljanim područjima - IP mreže, Oblak, OSS i BSS, TV i mediji te industrija i društvo.

'I dalje ćemo inovativno doprinositi jačanju Ericssonova tehnološkog vodstva, odnosa s kupcima i svim drugim partnerima. Nastavljamo sa zapošljavanjem talentiranih stručnjaka te ulaganjem u razvoj strateških znanja i vještina', kazala je Kovačević.

U izvješću Ericssona Nikole Tesle navodi se i da pravo na dividendu u ukupnom iznosu od 90 kuna po dionici - 20 kuna redovna i 70 kuna izvanredna dividenda - imaju dioničari koji će na dan 9. lipnja imati na računu vrijednosnih papira u Središnjem klirinškom depozitarnom društvu upisane dionice Društva.

Prvi dan od kojeg se dionicom trguje bez prava na dividendu (ex dividend date) je 8. lipnja, a dividenda će se isplatiti 19. lipnja.