SKUPŠTINA U LIPNJU

Kreće povijesna dokapitalizacija - tko će biti gazda Podravke?

24.04.2015 u 13:49

Bionic
Reading

Podravka je u pozivu za Glavnu skupštinu, zakazanu za 3. lipnja, najavila povećanje temeljnog kapitala izdavanjem novih dionica u vrijednosti od maksimalno 510 milijuna kuna pri čemu će prvenstvo u kupnji dionica imati radnici i postojeći dioničari

Nakon preuzimanja ljubljanskog Žita Podravka kreće u proces dokapitalizacije u kojem planira prikupiti oko pola milijarde kuna svježeg kapitala. Povećanje kapitala planira se provesti pretvaranjem dijela prošlogodišnje dobiti u iznosu od 108,4 milijuna te izdavanjem novih dionica koje će biti najprije ponuđene radnicima (program ESOP), a zatim i ostalim potencijalnim investitorima.

Svrha povećanja temeljnog kapitala je financiranje proizvodne i tržišne ekspanzije Grupe Podravka kroz investicije u organski rast, odnosno ulaganje u proizvodne kapacitete te anorganski rast, tj. akvizicije, ističe se u pozivu za Glavnu skupštinu.

Temeljni kapital Podravke, kako stoji u prijedlozima odluka za Glavnu skupštinu, povećat će se iz neto dobiti društva za 2014. za 108,4 milijuna kuna tako što će se vrijednost svake od 5.420.003 dionice u nominalnom iznosu povećati za 20 kuna (sa 200 na 220 kuna). Nakon provedenog povećanja unosom dobiti, temeljni kapital Podravke iznosit će 1,192 milijarde kuna.

Drugi dio dokapitalizacije predviđa izdavanje maksimalno 1.700.000 novih dionica, a planira se provesti pokretanjem organiziranog radničkog dioničarstva (ESOP program) i ponudom dionica postojećim dioničarima. Nove dionice prodavat će se po cijeni od 300 kuna što znači da Podravka dokapitalizacijom želi prikupiti 510 milijuna kuna svježeg kapitala.

Izdanje novih dionica smatrat će se uspješnim ako se upiše i uplati najmanje 60 posto ukupnog iznosa izdanja, odnosno najmanje 1.020.000 novih dionica, navodi se u pozivu.

Pravo na upis novih dionica u prvom krugu imat će radnici dijela grupe Podravka koji čine Podravka d. d., Danica d. o. o., Belupo d. d. i Ljekarne Deltis Pharm. Putem javne ponude, uz isključivanje prava prvenstva, radnici navedenih tvrtki imat će pravo upisati maksimalno 813.000 dionica odnosno 12 posto temeljnog kapitala Podravke (nakon provedene dokapitalizacije).

'ESOP se pokreće temeljem prijedloga Uprave i Nadzornog odbora za sudjelovanje radnika u povećanju temeljnog kapitala javnom ponudom s ciljem da se ispreplitanjem dioničarske strukture i strukture radnika spomenutih društava koja čine dio grupe Podravka, osiguraju bolji poslovni rezultati te tako doprinese prosperitetu Podravke', ističe se u obrazloženju ove odluke.

Kako bi osigurala bonus dionice za radnike koji upišu dionice, Podravka planira i program otkupa vlastitih dionica.

U drugom krugu dokapitalizacije pravo na upis dionica imat će postojeći dioničari, a u trećem krugu, ako u prva dva kruga upisa ne uspiju, dionice će imati pravo kupovati i ostali zainteresirani investitori.