BRZI RAST

Kentbank širi poslovanje i očekuje dobit

16.04.2015 u 15:54

Bionic
Reading

Nova Uprava Kentbanka, u vlasništvu turske Suzer Grupe, predstavila je u četvrtak ambiciozan plan razvoja, koji bi već krajem ove godine trebao rezultirati nizom novih poslovnica i proizvoda, kao i poslovanjem s dobiti po prvi puta od 2011. godine

Ivo Bilić, predsjednik Uprave Kentbanka rekao je kako ove godine očekuju dobit od 7,8 milijuna kuna, tako da će banka pozitivno poslovati po prvi puta od 2011. godine. Isto tako, istaknuo je kako je aktiva banke od 2011. do 2014. godine porasla za 122 posto, kapital za 264 posto, plasmani za 165 posto, a depoziti za 115 posto.

Naglasio je da je turski vlasnik od 2012. do 2014. banku dokapitalizirao tri puta, u ukupnom iznosu od 25 milijuna eura te da su zahvaljujući i tome, u posljednje tri godine zaposlili 50-ak novih ljudi te otvorili nove podružnice u Zagrebu, Splitu i Dubrovniku. Za lipanj najavljuje otvaranje poslovnice u Zadru, u srpnju u Varaždinu a najkasnije sljedeće godine tri nove poslovnice u Zagrebu.

Za mjesec dana, istaknuo je predsjednik Uprave Bilić, Kentbank uz ostalo pokreće novo internet bankarstvo, uvodi inovacije u kartično poslovanje, a intenzivno radi i na ponudi stambenih kredita.

'Želimo biti prva banka malim i srednjim poduzetnicima', naveo je Bilić predstavivši tzv. turkish desk, odnosno Kentbank kao organizacijsku sponu između hrvatskih i turskih kompanija što, po njegovim riječima, već odlično funkcionira.

'Vidimo niz uspješnih turskih investitora u Hrvatskoj u područjima energetike, turizma, zdravstva i ne prođe dan a da uspješno ne spojimo neku hrvatsku s turskom tvrtkom i obratno', istaknuo je Bilić.

Otkrio je da je u prvom kvartalu 2015. broj računa povećan za deset, a klijenata za pet posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Depoziti su istovremeno rasli po stopi od jedan posto, a plasmani od sedam posto.

'U nekim gradovima imamo poslovnice koje mjesečno dobiju 100-njak novih klijenata, što je jedan od pokazatelja da smo na pravom putu', zaključio je Bilić.

KentBank je osnovan 1998. godine pod imenom Štedionica Brod, a 2002. godine postaje Banka Brod d.d. sa sjedištem u Slavonskom Brodu. U srpnju 2011. godine Banku Brod preuzima Eksen Holding, koji mijenja ime banke u KentBank i seli njezino sjedište u Zagreb.

Eksen Holding dio je turske Suzer Grupe, koja posluje u području građevine, maloprodaje, financija, turizma i energetike. U Turskoj je Suzer Grupa vlasnik Kent Leasinga i Kent Factoringa, a osim financija, u vlasništvu grupe je i hotel Ritz Carlton u Istanbulu, turska franšiza američkog lanca restorana Kentucky Fried Chicken te lanac Pizza Hut-a.