POKREĆE SE STEČAJNI POSTUPAK

Obustavljena predstečajna nagodba Dina Petrokemije

16.04.2015 u 11:27

Bionic
Reading

Na Trgovačkom sudu u Rijeci obustavljen je predstečajni postupak nad Dina Petrokemijom te se očekuje da će nad tom omišaljskom tvrtkom biti pokrenut stečajni postupak, izjavio je u četvrtak predsjednik Uprave Dine Fabio Giacometti

Giacometti je rekao da je za ulaganje u Dinu i dalje zainteresiran britanski fond Devon, ali da se javilo i još nekoliko potencijalnih ulagača.

Govoreći o stanju sigurnosti u Dini, o kojoj se u javnosti posljednih mjeseci često raspravljalo, Giacometti je potvrdio da se od početka travnja provodi stalni nadzor dvojice vatrogasaca i jednog procesnog operatera, što financira Primorsko-goranska županija.

Prema sudskom rješenju o obustavi stečajnog postupka u Dini, predloženom predstečajnom nagodbom napravljena je konverzija potraživanja vjerovnika Zagrebačke banke od 22,7 milijuna kuna u temeljni kapital. To je učinjeno i s potraživanjima HEP Opskrbe od 46,6 milijuna kuna, HEP–ODS-a od 28,5 milijuna kuna, HEP – Operatora prijenosnog sustava od 12,6 milijuna kuna, Diokija od 85,9 milijuna kuna i Adriaoila od 77,1 milijuna kuna.

Ukupna potraživanja pretvorena u temeljni kapital bila su 273,6 milijuna kuna, a temeljni kapital Dine prije nagodbe bio je 637,4 milijuna kuna.

U rješenju se među ostalim pojašnjava da prema zakonu nema povećanja temeljnog kapitala bez odluke skupštine tvrtke o povećanju temeljnog kapitala i da se odluka o povećanju temeljnog kapitala ne može upisati u sudski registar bez izmjene statuta tvrtke, a da je za izmjenu statuta isključivo mjerodavna Glavna skupština. Slijedom toga, stoji u rješenju, vjerovnici takvom predstečajnom nagodbom ne bi dobili ovršnu ispravu temeljem koje bi mogli prisilno ostvariti svoje pravo za upis povećanja temeljnog kapitala.

Sud smatra da je donošenje odluka o povećanju temeljnog kapitala dužnika unosom dijela tražbina vjerovnika, o izdavanju novih dionica vjerovnicima i o izmjeni statuta tvrtke buduća i neizvjesna činjenica na koju se dužnik ne može obvezati predstečajnom nagodbom, nego je dužan održati Glavnu skupštinu prije sklapanja te nagodbe.

Stoga je sud bio pozvao dužnika Dina Petrokemiju da dostavi odluku Glavne skupštine o povećanju temeljnog kapitala i druge odluke, ali su iz Dine 1. travnja izvijestili sud da odbor vjerovnika njezina vlasnika (Dioki), nije dao svoje mišljenje o navedenim zaključcima suda te da sjednica Glavne skupštine nije održana. Iz Dine su predložili sudu da odluči o načinu nastavka postupka predstečajne negodbe.

Sud je potom, budući da sklopljena predstečajna nagodba mora omogućiti vjerovnicima prisilno ostvarenje njihovih potraživanja nakon što prođe rok za dobrovoljno ispunjenje te pošto utvrđene nedostatke Dina nije uklonila ni po pozivu suda, odlučio obustaviti postupak predstečajne nagodbe nad Dina Petrokemijom.

Kako je potvrdio predsjednik Uprave Dine Fabio Giacometti, predstečajna nagodba za Dina Petrokemiju bila je na Trgovačkom sudu u Rijeci sklopljena u rujnu 2013., ali je, nakon žalbe Zagrebačke banke, postupak vraćen na Trgovački sud u Rijeci. Po njegovim riječima, ukupna dugovanja Dine sa sudužništvima bila su oko 1,9 milijarde kuna, a bez sudužništava oko 1,2 milijarde kuna.