ZAŠTITARI VS. AZTN

Marić: Žalit ćemo se, ako bude potrebno, i Bruxellesu!

08.04.2015 u 16:13

Bionic
Reading

Najveća domaća zaštitarska tvrtka Sokol Marić, u vlasništvu Zlatka Marića, žalit će se Visokom upravnom sudu na odluku Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN), kojom su zajedno s još šest zaštitarskih firmi kažnjeni zbog kartelskog udruživanja

AZTN tvrdi kako su zaštitari - Sokol Marić, AKD-Zaštita, Securitas Hrvatska Klemm sigurnost, Bilić-Erić, V GRUPA i Arsenal-Ivezić – na sastanku održanom 23. listopada 2013. dogovorili minimalnu cijenu usluga privatne tjelesne zaštite od 32,52 kune.

Taj dogovor, kaže Agencija, narušio je tržišno natjecanje u razdoblju od datuma održavanja sastanka pa do 17. siječnja 2014. Zbog toga je zaštitarskim tvrtkama izrečena ukupna kazna od 5,3 milijuna kuna


Iz Sokol Marića odgovaraju da nema riječi o kartelskom udruživanju.

'Smatramo da je odluka Agencija suprotna svim činjenicama i dokazima koje su navedeni poduzetnici isticali u tijeku postupka, kao i aktualnoj i realnoj situaciji na tržištu usluga zaštite. Naime upravo samo tržište ukazuje na to da ne postoji niti je ikada postajao dogovor oko cijena usluga, o čemu u konačnici svjedoči i pad cijena usluga za preko 30 posto u odnosu na period prije 2013. Sukladno navedenom, društvo će protiv ovoga rješenja pokrenuti upravni spor pred Visokim upravnim sudom te, u slučaju potrebe, potražiti pravnu zaštitu i pred institucijama EU-a', poručila je Uprava Sokol Marića.

Odluku AZTN-a na Visokom upravnom sudu pokušat će osporiti i AKD-Zaštita, inače državna tvrtka, koja je nakon Sokol Marića i Securitasa Hrvatska treći po veličini domaći zaštitar.

Iz AKD-a ističu kako je sporni sastanak na koji se poziva Agencija bilo neformalno druženje koje je organiziralo uredništvo časopisa Zaštita i na kojem se samo razgovaralo o troškovima rada

'Jedini dijalog koji se vodio u zaštitarstvu je dijalog o tome kako oformiti zaštitarsku komoru s javnim ovlastima kao regulatora lojalne i nelojalne tržišne utakmice. Na žalost, ta granica nije utvrđena, a konstatacija da troškovi rada koji su zakonom propisani mogu biti granica između lojalne i nelojalne konkurencije pogrešno je protumačena i rezultirala je postupanjem Agencije. Nakon novinskih članaka koji su senzacionalistički opisivali ovaj neformalni sastanak, a naročito od onih koji nisu bili ni prisutni na tom sastanku, već su raspravu o troškovima rada interpretirali kao cijenu usluga, napominjemo da na sastanku nije bilo nikakvih razgovora ili dogovora oko minimalne cijene pružanja usluga', objašnjava vodstvo AKD-Zaštite.

Ukupan iznos kazne od 5,3 milijuna kuna bit će raspoređen između zaštitarskih tvrtki ovisno o visini njihovih prihoda u godini prije sklapanja sporazuma, za koji AZTN tvrdi da je kartelski (one s većim prihodom platit će i veću pojedinačnu kaznu).