IDE ULJANIKU

Sklopljena predstečajna nagodba za riječki MID

07.04.2015 u 15:39

Bionic
Reading

Na Trgovačkom sudu u Rijeci u utorak je sklopljena predstečajna nagodba za tvornicu Motori i dizalice 3. maj (MID), čija su ukupna utvrđena dugovanja veća od 154 milijuna kuna, doznaje se na sudu.

Sutkinja Daniela Korlević kazala je za Hinu da se, prema nagodbi, otpisuje 70 posto tražbina vjerovnika, da će se ostalih 30 posto tražbina isplatiti u roku od četiri godine.

Najveći MID-ov vjerovnik u predstečajnom postupku je finska tvrtka Wartsila, sa potraživanjima većim od 100 milijuna kuna, po čijoj licenciji MID i proizvodi brodske motore.

Postupak predstečajne nagodbe za MID otvoren je na riječkom Trgovačkom sudu u travnju 2013., početkom prošle godine sklopljena je i nagodba, ali je nakon žalbe CERP-a rješenje o predstečajnoj nagodbi ukinuto odlukom Visokog trgovačkog suda, a predmet je vraćen na ponovni postupak.

CERP je potkraj ožujka objavio da je na poziv za kupnju dionica riječkog MID-a prispjela jedna obvezujuća ponuda koju je predao pulski Uljanik te da će tu ponudu detaljno analizirati stručne službe Centra.

Postupak javnog prikupljanja ponuda za kupnju 230.823 dionica MID-a, ukupne nominalne vrijednosti 92,3 milijuna kuna, što čini 100 posto temeljnog kapitala tvrtke, u vlasništvu države i CERP-a, započeo je objavom poziva za iskazivanje interesa za kupnju dionica u siječnju ove godine, a u tom, prvom krugu, bilo je zaprimljeno pet pisama namjere .

Na poziv za podnošenje obvezujuće ponude za kupnju dionica, objavljen u veljači, s određenom početnom cijenom od jedne kuna, prispjela je obvezujuća ponuda Uljanika.

Riječki MID, s oko 200 radnika, izdvojen je iz sustava Brodograđevne industrije 3. maj, i nije, kao Brodogradilište 3. maj, ušao u sastav Uljanika, nego je ostao u državnom vlasništvu.