PROTUPRIJEDLOG ZA SKUPŠTINU

Raiffeisen mirovinski fond traži veću dividendu od HT-a

03.04.2015 u 09:13

Bionic
Reading

Raiffeisen društva za upravljanje obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima predložilo je glavnoj skupštini HT-a, sazvanoj za 29. travnja, da se iznos dividende poveća sa 7,00 kuna po dionici na ukupno 10,12 kuna po dionici, proizlazi iz protuprijedloga za skupštinu HT-a objavljenom u četvrtak putem Zagrebačke burze

HT je prošlu godinu završio s neto dobiti u iznosu od 1,13 milijardi kuna.

Uprava i Nadzorni odbor HT-a su 18. ožujka objavili poziv za glavnu skupštinu, koja će se održati 29. travnja, te predložili da se najveći dio prošlogodišnje neto dobiti ili iznos od 940 milijuna kuna raspodjeli za povećanje temeljnog kapitala iz sredstava društva, iznos od 34,7 milijuna kuna u zakonske rezerve, a iznos od 155,9 milijuna kuna u zadržanu dobit.

Prijedlog je Uprave i Nadzornog odbora da se iz zadržane dobiti iz 2009. iznos od 573,2 milijuna kuna upotrijebio za isplatu dividende u iznosu od 7,00 kuna po dionici

Raiffeisen društvo za upravljanje obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima u svom protuprijedlogu raspodjele prošlogodišnje neto dobiti predlažu također da se 940 milijuna kuna raspodjeli za povećanje temeljnog kapitala iz sredstava društva, a 34,7 milijuna kuna u zakonske rezerve, no da se iznos od 155,9 milijuna kuna, umjesto u zadržanu dobit, upotrijebi za dividendu u iznosu od 1,90 kuna.

Predlaže također i da se iz zadržane dobiti iz prethodnih godina iznos od 673,4 milijuna kuna upotrijebi za isplatu dividende u iznosu od 8,22 kuna po dionici. Tako bi ukupna dividenda iznosila 10,12 kuna po dionici, predlaže Raiffeisen društvo za upravljanje obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima.

Smatraju, naime, sub-optimalnom strukturu bilance HT-a, kao i da takva struktura bilance šteti postojećim dioničarima HT-a.

Za to navode nekoliko razloga pa tako ističu kako HT u višegodišnjem razdoblju drži 'neprimjereno visoka sredstva u kategoriji novca i novčanih ekvivalenata'

Ne postoji, dodaju iz Raiffeisen društva, opravdani razlog zbog kojega bio ovakva rezerva likvidnosti bila nužna za a HT, ako se uzme u obzir da se kapitalni izdaci za buduća razdoblja mogu financirati i novčanim tokovima koji se u tim razdobljima ostvaruju.

'S obzirom na veličinu bilance, društvo je gotovo nezaduženo što rezultira neprimjereno visokim prosječnim troškom kapitala za samo društvo (iz perspektive dioničara), a pogotovo ako u obzir uzmemo okolnosti u kojima se kamate na dužničke vrijednosne papire nalaze na povijesno najnižim nivoima', navode iz Raiffeisen društva za upravljanje obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima u kojem također smatraju da bi i nakon usvajanja njihova prijedloga Upravi HT-a ostalo dovoljno prostora za provođenje stjecanja vlastitih dionica sukladno odluci skupštine HT-a održane 2011. godine.