IZVJEŠĆE ZA 2014.

Grawe Hrvatska: Bruto premija povećana 1,3 posto

27.03.2015 u 10:33

Bionic
Reading

Uprava Grawe Hrvatska objavila je godišnje izvješće za 2014. godinu. Unatoč još jednoj godini obilježenoj negativnim utjecajima iz makroekonomskog i poslovnog okruženja, Grawe Hrvatska je u 2014. godini ostvarilo zacrtane planove i pozitivan rezultat u svim ključnim segmentima poslovanja, navodi se u priopćenju

Dobit nakon oporezivanja iznosila je 42, 2 tisuće kuna, što je povećanje od 4,7 posto u odnosu na 2013. godinu. Kao i svake godine od osnutka, Grawe Hrvatska ponovno je pripisalo dobit svojim korisnicima po policama životnog osiguranja.

Ukupna zaračunata bruto premija u obračunskom razdoblju iznosila je 398 milijuna kuna (u 2013. godini 393 milijuna kuna). Premija iz skupine životnih osiguranja sudjelovala je u ukupnoj premiji s 246 milijuna kuna (2013.: 245,9 milijuna kuna), a u skupini neživotnih osiguranja s 151,7 milijuna kuna (2013.: 147,6 milijuna kuna). Dok je tržište obveznih autoosiguranja u prošloj godini ostvarilo pad zaračunate premije od 20,1 posto, Grawe Hrvatska je ostvarilo porast od čak 9,6 posto, stoji u priopćenju.

'Činjenica da smo u prošloj godini u kojoj je čitavo tržište ostvarilo pad, ostvarili porast zarađene premije od 3,4 posto, te da smo u godini u kojoj su se desili značajni potresi na tržištu obveznog autoosiguranja, ostvarili porast premije od čak 9,6 posto u odnosu na prethodnu godinu, govori u prilog tome da je 2014. godina za nas bila još jedna iznimno uspješna godina', rekao je Igor Pureta, predsjednik Uprave Grawe Hrvatska.

Ukupna vrijednost imovine društva u portfelju ulaganja iznosi 2,91 milijardu kuna i porasla je u odnosu na prethodnu godinu osam posto. Tehničke pričuve porasle su za tri posto, a bruto iznos matematičke pričuve na 31.12.2014. iznosi 2,2 milijarde kuna. Povećan je i ukupni kapital društva za 32,3 posto te on za 2014. godinu iznosi 472,8 milijuna kuna što predstavlja još veću razinu sigurnosti za korisnike, kao i za poslovanje društva. Temeljni kapital nije se mijenjao u odnosu na prethodne godine tako da on i dalje iznosi 90 milijuna kuna.

'Pažljivim planiranjem ulaganja i troškova uspjeli smo povećati dobit, kapital, ali i našu matematičku pričuvu, koja sada iznosi više od 2,2 milijarde kuna. Društvo upravlja likvidnošću na način da u svakom trenutku imamo na raspolaganju dovoljno sredstava da možemo u roku ispuniti sve svoje obveze, što potvrđuje našu stabilnost na tržištu i garanciju korisnicima da su njihova sredstva s nama u potpunosti sigurna', izjavio je Pureta najavivši: 'U 2015. godini nastavit ćemo slijediti zacrtanu strategiju širenja poslovnih aktivnosti i ostvarivati rast u svim vrstama osiguranja i svim kanalima prodaje. Naše će se poslovanje temeljiti na pažljivom ulaganju i praćenju troškova te razmjeni znanja i iskustva s matičnom kućom i članicama Koncerna. Nastavit ćemo razvijati dugoročne, kvalitetne i transparentne odnose s našim korisnicima i biti aktivan sudionik financijskog opismenjivanja javnosti'.

'Posebno nas veseli što smo u prošloj godini proglašeni jednim od tri najbolja poslodavca u Hrvatskoj. To nas priznanje obvezuje na nastavak daljnjeg razvoja organizacije i zaposlenika. Nastavit ćemo ulagati u edukaciju zaposlenika i javnosti te u skladu sa svojim mogućnostima pomagati zajednici u kojoj djelujemo. Vjerujem da će nas zbog svega navedenog i zaposlenici i korisnici ponovno prepoznati kao pouzdanog partnera kojem bez straha mogu pokloniti svoje povjerenje', zaključio je Pureta.