VISOKI TRGOVAČKI SUD

Predstečajna nagodba EPH vraćena na početak

20.03.2015 u 12:46

Bionic
Reading

Visoki trgovački sud u petak je, odlučujući o žalbi više vjerovnika Europapress Holdinga (EPH) koje zastupa Hrvoje Šimić, donio rješenje kojim se ukida prethodno rješenje Trgovačkog suda o odbijanju prijedloga za ponavljanjem postupka predstečajne nagodbe EPH-a i cijeli predmet vratio prvostupanjskom sudu na ponovni postupak

Vjerovnici EPH-a zatražili su ponavljanje postupka predstečajne nagodbe zbog nepotpune dokumentacije o dopuštenoj koncentraciji vlasništva na medijskom tržištu.

Kako se ističe u njihovu prijedlogu, Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) odobrila je tvrtki Euro poticaji d.o.o u vlasništvu Marijana Hanžekovića preuzimanje EPH-a iz čega se, kako se ističe, moglo pretpostaviti da u konkretnom slučaju nije bilo riječi o zabranjenoj koncentraciji.

No, takva slična odluka ili dopis AZTN-a nije stigao u slučaju vjerovnika Hypo Alpe Adria Banke, od koje je Marijan Hanžeković preuzeo većinski dio EPH-a.

Vjerovnici su stoga zatražili ukidanje rješenja o odobrenju predstečajne nagodbe i zatražili ponavljanje postupka, no Trgovački sud je odbacio prijedlog pozivajući se na primjenu pravila izvanparničnog postupka na temelju Zakona o sudskom vanparničnom postupku, donesenom još u Kraljevini Jugoslaviji 1934. godine.

Kako se ističe u rješenju Visokog trgovačkog suda, prvostupanjski Trgovački sud počinio je bitnu povredu odredaba Zakona o parničnom postupku u vezi sa Zakonom o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi, te je u rješenju istaknuto da je žalba vjerovnika bila osnovana.

Nakon najnovijeg rješenja očekuje se da će Trgovački sud pokrenuti ponovni postupak predstečajne nagodbe EPH-a na koju se žalilo više vjerovnika, zbog čega je Upravni sud nedavno donio više presuda u njihovu korist.

Upravni sud u Zagrebu već je presudio u korist više vjerovnika EPH-a koji su tužili Ministarstvo financija i zatražili poništenje rješenja o utvrđivanju tražbina vjerovnika EPH-a u iznosu od 1,7 milijardi kuna iz rujna 2013.

Nakon presude Upravnog suda i Ministarstvo financija poništilo je rješenje o utvrđenju tražbina u predstečajnoj nagodbi tvrtke EPH Media, nakladnika Jutarnjeg lista, te je predmet vratilo na ponovni postupak.