KUPIO SIROVINU ZA PROIZVODNJU

Ruski vlasnik TLM-a pokreće predstečajne nagodbe

11.03.2015 u 09:33

Bionic
Reading

Ruski poduzetnik Igor Shamis, novi vlasnik Tvornice valjanih proizvoda (TVP) i Tvornice prešanih proizvoda (TPP) nastalih razgradnjom šibenskog TLM-a, ovih dana u Šibeniku obavlja dubinsko snimanje stanja u tim tvornicama

Kako se doznaje od predstavnika sindikata, Shamis je financirao nabavu 660 tona sirovine neophodne za nastavak proizvodnje u TLM-ovim pogonima. Nakon višemjesečne proizvodne stagnacije, valjaonice od jučer rade pojačanim kapacitetom te bi puni kapacitet trebale dosegnuti do početka travnja.


Proizvodnja će uskoro biti pokrenuta i u prešaonici, čiji su radnici bili više od dva mjeseca na prisilnom godišnjem odmoru, a pogon ugašen prema naputku bivšeg vlasnika, makedonskog poduzetnika Marka Pejčinoskog

Shamis je, kako se neslužbeno doznaje, angažirao revizorsku kuću koja bi trebala dati presjek stanja u tvornicama. Kako je potvrđeno iz Uprave, jučer je predan zahtjev za pokretanje postupka predstečajne nagodbe za TVP, a prema najavama, danas bi takav zahtjev trebao biti predan za TPP, čime bi se riješio problem milijunskih dugova nagomilanih tijekom posljednjih godina.

Predsjednik Hrvatskog sindikata metalaca Zdravko Burazer za Hinu navodi kako je novi vlasnik sindikalne predstavnike uvjerio da će uložiti u tvornicu i pokrenuti proizvodnju, što je i dokazao nabavom sirovine. Stoga je Burazer uvjeren kako su crni dani iza šibenskog TLM-a.

Shamis je vlasnik United Groupa, tvrtke sa sjedištem u Luksemburgu. Nedavno je od Pejčinoskog i njegove tvrtke Euris kupio u TVP-u oko 90 posto udjela, u TPP-u oko 75 posto, a u Adrialu više od 40 posto udjela.