DUG NESTALOG TAJKUNA

Odblokirana Petrokemija, HPB-u plaćeno 12 milijuna kuna

09.03.2015 u 09:28

Bionic
Reading

Petrokemija je platila Hrvatskoj poštanskoj banci (HPB) 12 milijuna kuna duga zbog kojeg joj je u petak blokiran račun. Do duga je došlo jer je kutinska tvrtka jamac odnosno sudužnik Gorup grupi nestalog zagorskog poduzetnika Božidara Gorupa

Uprava Petrokemije u svom priopćenju napominje da do blokade nije trebalo doći jer je bilo ponuđeno prihvatljivo rješenje za osiguranje potpunog pokrivanja potraživanja HPB-a.

'Jednokratnim vraćanjem duga omogućena je normalizacija odnosa s HPB -om čime je došlo do deblokade poslovnih računa Petrokemije d.d', piše u priopćenju.

Zbog blokiranog računa tvrtke, Stožer za obranu Petrokemije zaprijeti je obustavom isporuke mineralnih gnojiva što bi stvorilo probleme poljoporivrednicima.


Predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Matija Brlošićupozorio je ukoliko bi došlo do blokade isporuke gnojiva da bi se šteta mjeriti u milijardama kuna. 'Ostali bismo bez pšenice, kukuruza, šećera, jesenskih kultura. Premijer, ministar i banka trebaju to hitno riješiti u ponedjeljak i gnojivo treba krenuti prema Slavoniji', rekao je Brlošić.

Ministarstvo gospodarstva izrazilo je razumijevanje za zabrinutost zaposlenika, a postupak HPB-a u trenutku kada Vlada u Petrokemiji provodi restrukturiranje i privatizaciju kako bi sačuvala proizvodnju i radna mjesta, ocijenilo neshvatljivim.

Oglasila se i banka koja tvrdi da nije imala prostora za daljnje odgađanje. Priopćili su da je Petrokemija bila jamac odnosno sudužnik tvrtki Gorup u vlasništvu nestalog zagorskog poduzetnika Božidara Gorupa koja ulazi u predstečajnu nagodbu pa bi naplata jamstava za bankovna potraživanja postala upitna. Iz HPB-a poručuju da im je žao zbog blokade.

Gorup je nestao početkom veljače, posljednji put viđen je na beogradskom aerodromu, a jedan od njegovih najvećih vjerovnika je Petrokemija kojoj duguje gotovo 100 milijuna kuna. Bavio se poljoprivredom, no desetke njegovih farmi u Slavoniji uništile su kiše i poplava. Čini se da je ušao i u druga rizična ulaganja, čime je stvorio 300 milijuna kuna duga i zatim pobjegao.